Gode råd inden du kører ud med campingvognen

Elo Christoffersen

11 år siden

|

22/04/2013

Dagens topnyheder

En stribe helligdage venter forude, og mange af Danmarks 143.000 campingvogne skal ud og luftes på landevejene. For at undgå uheld undervejs anbefaler Georg Nielsen, administrerende direktør for Continental Dæk Danmark A/S, at dækkene lige ses efter en ekstra gang.

- I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at skifte campingvognens dæk, uden at de er nedslidte. En campingvogn står jo typisk stille en stor del af året, og slitagen på dækkene er derfor beskeden. Alligevel er det værd at tjekke dem en ekstra gang, for gummiet bliver stivere, jo ældre dækket er. Et stift dæk har dårligere vejgreb, og der er også større risiko for revnedannelser, siger Georg Nielsen.

Han anbefaler at få dækket kontrolleret af en ekspert, hvis det er fem år eller derover.

Stefan Rosendal, teknisk konsulent hos Dansk Camping Union, DCU, er inde på det samme:

- Dæk til campingvogn bør skiftes mindst for hvert femte år. Og køb kun dæk af et anerkendt mærke – allerhelst et, som har klaret sig godt i en dæktest. Desværre ser vi nogle gange, at nye campingvogne er udstyret med dæk, hvor bæreevne og hastighedsegenskaber lader en del tilbage at ønske, siger Stefan Rosendal.

Når der er kørt 50 km med nye dæk, bør de efterspændes.

Stefan Rosendal anbefaler at bruge dæk, der er bygget til en større totalvægt – og at man selvfølgelig sørger for et korrekt dæktryk i overensstemmelse med instruktionsbogen. Gerne 0,2-0,5 bar ekstra, hvis det er en godt læsset campingvogn til ferieturen.

Både Stefan Rosendal og Georg Nielsen råder camping-bilisterne til at have et dækmønster på mindst 3 mm, selvom loven kun kræver 1,6 mm. Specielt sydpå kan der komme heftige regnskyl, hvor et godt dækmønster er afgørende for bil og campingvogns vejgreb og dermed undgå akvaplaning.

Antallet af campingvogne i Danmark er i øvrigt rekordhøjt. Ifølge Camping Branchen er der i dag omkring 143.000 indregistrerede campingvogne. Det er 11.000 flere end for fem år siden. Over halvdelen af ejerne er medlemmer af DCU.

Tjek før campingturen

Dækmønstret bør være mindst 3 mm.

Undgå at campingvognen står på halvflade dæk.

Undgå at overlæsse campingvognen.

Placér bagagen lavest muligt – og det tunge forrest.

Husk fartgrænserne for kørsel med campingvogn/trailer – herhjemme og i udlandet.