Godt nyt til sladretanter: Snak i krogene forlænger livet

Skrevet af Ninna Andreasen

09/06/2015

Mest læste i dag

At tale bag andres ryg er noget, der ofte bliver rynket på næsen af.

Men sladder er noget af det, som adskiller os fra dyrene - og dermed er det med til at gøre os menneskelige. Det mener Robin Dunbar, der er professor i evolutionær psykologi ved Oxford University.

Det skriver The Telegraph

Ifølge professoren lader snik-snakken om andres gøren og laden os give vigtig information videre om, hvem man bør stole på. Desuden hjælper det os med at få et bånd til familie og venner.

Han mener derfor, at vi i stedet for at skamme os over snakken i krogene bør acceptere det som en del af menneskelivet - som oven i købet måske hjælper os med at leve længere.

- Den vigtigste ting, som vil forhindre sig i at dø, er størrelsen på dit sociale netværk. Det har større effekt end alt andet, med undtagelse af et rygestop. Dit sociale netværk har en kæmpe indflydelse på lykke og tilfredshed, siger Robin Dunbar.

Læs også: Derfor skal du ikke tage mobilen med på toilettet

Han fortæller videre, at en af problematikkerne er, hvordan vi bevarer vores sociale netværk.

- Sprog udviklede sig for at vi kunne holde olien flydende oven på det sociale netværk og holde os opdaterede og fortælle historier, hvilket er virkelig vigtigt for, at et samfund hænger sammen, forklarer professoren.

Sladder er ifølge ham bare snak mellem folk og at holde sig opdateret på, hvilken social verden man lever i.

- Så sladder gør os mennesker. Brugen af sladder i en negativ forstand bliver først set i det 18. århundrede. Det pleje at være det, man gjorde med sine venner, siger Robin Dunbar.

Læs også: 8 sætninger, du ikke skal sige til mennesker med kræft

Også Dr. Jennifer Cole, psykolog fra Manchester University, er enig i den udlægning.

Hun har udført eksperimenter for at finde ud af, hvad folk betragtede som sladder. Hun opdagede, at folk har mistillid til dem, som sladrer for meget - men de har det også svært med folk, som sladrer for lidt.

- Vi ved, at vi overtræder grænsen for nogens privatliv, og det bryder sociale regler omkring høflighed. Men hvis folk ikke sladrer, kan vi ikke lide dem. Så bliver vi mistænksomme. Hvad vi foretrækker er folk, som sladrer en lille smule, siger hun.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: