Gør det, før det er for sent: Lær dit barn om sund økonomi

Start allerede nu med at lære din mindste om renter og gebyrer – han/ hun får brug for det før eller siden! Og hvorfor ikke tage det i opløbet frem for at vente på den dag, hvor din fuldvoksne søn eller datter banker på døren og beder om penge? 

Nedenfor følger fem gode råd til, hvordan du får dine børn til at blive bevidste om penge og økonomi.

Vær et godt forbillede
I første omgang handler det rigtig meget om, at du praktiserer det, som du fortæller dit barn om økonomi. Dit barn vil nemlig i højere grad kopiere det du gør, end at kopiere hvad du siger. Hvis du eksempelvis ønsker at lære dit barn at undgå impulskøb, så lad være med gentagne gange at trække dit barn med forbi 7-eleven på vej hjem fra fritidsordningen for at købe pølsehorn. Stil i stedet eftermiddagssulten med en hjemmebagt bolle, når I kommer hjem – det er uden tvivl et meget billigere og mere lækkert alternativ!

Lær dit barn at spare op
For at lære dit barn værdien af penge er det en rigtig god idé at anvende konceptet lommepenge. På denne måde lader du dit barn råde over sine egne penge. Det er vigtigt, at du er konsekvent, så hvis dit barn har brugt de ugentlige lommepenge på slik og sodavand, så er der ikke råd til at købe nyt PlayStation-spil. For at få råd til spillet kræver det, at dit barn starter en opsparing af sine lommepenge, og det kan du vise ham/ hun vigtigheden af ved at undgå at give efter og købe spillet til dit barn.

Tag den mindste med i supermarkedet
Mad er ikke bare noget, der bliver serveret morgen, middag og aften. Der ligger handlinger bag, og det kan dit barn lige så godt lære fra starten af. Tag den mindste med ud at købe ind – på denne måde lærer han/hun at ting har en pris, og at der kan være mange penge at spare på dagligvarer, hvis man planlægger sine indkøb og handler ind i discountbutikker. 

Lær dit barn forskellen mellem ønske og behov
Du har sikkert oplevet at hente dit barn fra skole og brugt hele hjemturen på at forklare, at bare fordi Alma fra klassen netop har fået en Ipad af sine forældre, er det ikke ensbetydende med, at dit barn også skal have en. Forklar i stedet vigtigheden af, at han/ hun får et par nye gummisko, fordi der er slidt hul på de gamle. Så kan dit barn altid skrive Ipad’en på sin ønskeliste og håbe på, at den gemmer sig i en af pakkerne under træet juleaften. Med andre ord skal du lære dit barn at sætte sine behov før sine ønsker.

Snak med dit barn om renter, gebyrer og andre finansielle begreber
Når dit barn bliver lidt ældre og skal til at starte en opsparing til noget større end det nyeste PlayStation-spil, bliver et begreb som renter pludselig vigtigt at forstå betydningen af. Vær heller ikke bange for at inddrage din teenager i billån og andre finansielle beslutninger. Føler du dig ikke helt klædt på til at snakke med dit barn om renter, gebyrer og lignende, så tag et kig på Samlino.dk, som med sine guides, ordlister og FAQs forklarer dig begreberne på en simpel måde.