Golfkrigshelten Stormin Norman er død

"Stormin Norman", den amerikanske general, der i 1991 ledede den Operation Desert Storm, der befriede Kuwait fra den irakiske diktator Saddam Hussein, er død. Han blev 78 år gammel.

Herman Norman Schwarzkopf Jr., som han var døbt, døde i Tampa, Florida, hvor han boede, efter at han blev pensioneret, skriver nyhedsbureauet AFP.

Blandt de første til at begræde dødsfaldet er Schwarzkopfs chef under Golfkrigen, tidligere præsident George H.W. Bush, der selv kæmper med helbredet.

- Barbara og jeg sørger over tabet af en sand amerikansk patriot og en af de største militære ledere fra hans generation, lyder det i en meddelelse.

Han blev født i Trenton, New Jersey den 22. august 1934. Fra fødslen lå det i kortene, at Norman skulle gå militærets vej.

Hans far var generalmajor i den amerikanske hær, og med ham rejste lille Norman verden rundt som barn, indtil han blev indskrevet på det hæderkronede, amerikanske militærakademi i West Point.

Norman Schwarzkopf tjente mellem 1965 og 1970 i to omgange i Vietnam, og vendte hjem fra denne krig højt dekoreret.

I årene derefter steg han støt i graderne, og da USA i 1983 invaderede den caribiske østat Grenada, var det med Schwarzkopf, der nu var avanceret til generalmajor, i spidsen for de amerikanske landstyrker.

Fem år senere, da han var blevet firestjernet general, blev Schwarzkopf udnævnt til øverstkommanderende for alle USA's militære operationer i Mellemøst-regionen.

Da Irak invaderede Kuwait i august 1990, var det Schwarzkopf, der blev sat til at opbygge den hær på 700.000 mand, der få måneder senere fordrev Saddam Hussein fra den lille oliestat.

Hyldet som den første golfkrigs store helt, trak "Stormin Norman" sig tilbage fra aktiv tjeneste i august 1991.

Privat var Norman Schwarzkopf en stor operaelsker. Allerede i sin tid på West Point var han dirigent for militærakademiets kor.

Forskellen på at dirigere musik og tropper er, sagde han, at under en krig "kravler en eller anden skiderik med en bajonet op af orkestergraven og begynder at jage dig rundt på scenen".

/ritzau/

 

Dagens Gossip