Google skrotter populær nyhedstjeneste i Spanien

Skrevet af admin

|

12/12/2014

Dagens topnyheder

Internetgiganten Google bliver nu kastet ud i en ny kamp om det europæiske marked, da virksomheden er nødt til at skrotte nyhedstjenesten Google News i Spanien.

Konflikten er blot den seneste i en række for Google, der oplever at blive stækket på det europæiske marked og i årevis har været på kant med europæiske lande og EU-Kommissionen.

Lukningen i Spanien sker, fordi landet gennem en ny lov vil tvinge den amerikanske virksomhed til at betale for indholdet på Google News.

Google News er en nyhedstjeneste, der giver gratis adgang til arkiver af aviser og links til avisers hjemmesider på internettet, men det er slut i Spanien, når Google lukker for adgangen 16. december.

Loven er blevet døbt "Google skat" og træder i kraft i Spanien til januar. Den søger at tvinge Google News og lignende nyhedstjenester til at betale for at gengive indhold hentet fra andre hjemmesider.

Dermed kan den også ramme andre virksomheder som Yahoo, der har en lignende tjeneste.

- Adgang til nyheder på internettet vil stadig garanteres, da den kan blive fundet gennem nyhedsorganisationernes egne hjemmesider eller internetsøgninger, lyder det i en erklæring fra det spanske kulturministerium.

Europæiske domstole har tidligere pålagt Google at slette gamle søgeresultater om folk, hvis de henvender sig, hvilket bunder i folks "ret til at blive glemt".

I slutningen af november gav et stort flertal af europaparlamentarikerne udtryk for, at de ønsker at indskrænke Googles magt for at fremme lige konkurrence. Afstemningen har dog kun symbolsk betydning, da EU-Parlamentet ikke selv kan fremsætte lovforslag.

Parlamentarikerne ønsker at opdele Google i to og forsøgte derfor at lægge pres på EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der står i spidsen for en konkurrencesag mod Google, der kører på sit femte år.

EU-Kommissionen undersøger i sagen, om verdens største søgemaskines dominans er med til at presse konkurrenter ud af markedet.

/ritzau/AFP