Gradvis bedring på boligmarkedet sender færre på gaden

Hele 334 ejendomme blev sendt på tvangsauktion i december sidste år. Men selv om det stadig er mange, er der tale om et fald på 31 ejendomme i forhold til julemåneden 2012, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og ser man på, hvor mange der måtte gå fra hus og hjem i 2013 i forhold til året før, er der ligeledes tale om et fald

- I 2013 som helhed blev 4493 ejendomme sendt på tvangsauktion. Det er 639 ejendomme færre end i 2012, hvilket svarer til et fald på 12,5 procent, skriver Sydbanks forbrugerøkonom Camilla Skovsbo Erichsen i en kommentar til tallene.

- Den udvikling er positiv og skal ses i lyset af, at bedringen på boligmarkedet er i gang, påpeger hun.

Det er i alle landets fem regioner, der er tale om fald. Det største fald ser man i Region Hovedstaden, hvor antallet af tvangsauktioner er faldet med næsten 23 procent, når man ser på udviklingen fra 2012 til 2013.

- Boligmarkedet er i bedring, men udviklingen er dog stadig ikke så robust som vi kunne ønske os, og selvom der var færre tvangsauktioner i 2013 end i 2012, så var antallet stadig noget højere i 2013 end det var tilbage i 00’erne, siger Camilla Skovsbo Erichsen.

- Vi forventer at den gradvise bedring på boligmarkedet vil fortsætte i 2014. I det lys forventer vi også, at antallet af tvangsauktioner vil være lavere i 2014 end i 2013, forudser hun.

Også Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen påpeger den positive tendens, der har været hen over året. 2013 blev året med det laveste antal tvangsauktioner siden 2009.

Han forventer, at den seneste tids generelt positive udvikling vil fortsætte over de kommende måneder, men i et afdæmpet tempo.

- Den største umiddelbare risiko ligger formentlig gemt i risikoen for en mere markant stigning i de lange renter i kølvandet på den bedre internationale konjunktursituation, siger han.

Her peger Helge J. Pedersen på, at den amerikanske centralbank FED har annonceret, at man månedligt vil købe færre af stats- og realkreditobligationer. De store opkøb har ellers været med til at holde renten nede - også i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip