Grækenland bøjer sig for flere af långivernes krav

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, er nu villig til at acceptere de fleste af de krav om økonomiske reformer, som de internationale kreditorer har fremsat for at give grækerne adgang til flere penge.

Det skriver han i et brev, som han tirsdag aften har sendt til lederne af EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond.

Brevet, som Financial Times har offentliggjort onsdag, uddyber et overraskende forslag fra tidligere tirsdag, da grækerne bad om en forlængelse af det eksisterende låneprogram og samtidig efterspurgte en ny støtteordning på sammenlagt 29,1 milliarder euro over to år.

Selv om Grækenlands deadline for at afdrage på sit lån til Valutafonden var tirsdag aften, hvor den græske støtteordning også udløb, ventes eurogruppen, der består af eurozonens finansministre, på et telefonmøde onsdag klokken 17.30 at diskutere det nye græske udspil.

Den græske premierminister har dog stadig en række forbehold over for kreditorernes udspil, skriver han i brevet.

Han ønsker blandt andet en forsinket implementering af den højere pensionsalder på 67 år, ligesom han vil udfase en solidaritetsydelse til fattige pensionister langsommere, end kreditorerne ønsker.

Desuden vil Tsipras have en momsrabat til græske udkantsøer på 30 procent i forbindelse med en reform af det græske momssystem.

Grækerne vil dog også levere på besparelser og erklærer sig klar til at spare dobbelt så meget på forsvaret som hidtil. De vil nu spare 400 millioner euro i stedet for 200 millioner euro, skriver Financial Times.

- Som De vil se, er vores tilføjelser konkrete, og de respekterer til fulde robustheden og troværdigheden i det overordnede program, skriver Tsipras i sit brev.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, siger, at brevet fra Tsipras kommer for sent til at danne grundlag for seriøse forhandlinger, nu da grækernes andet støtteprogram er udløbet, og grækerne har misligholdt et lån fra Valutafonden.

- Vi står i en helt anden situation, siger Schäuble og tilføjer, at han er "chokeret" over, hvordan den græske regering har ledt sit land ud i sådan en krise.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der har optrådt som mægler under krisen, siger, at han er "i permanent kontakt med grækerne og andre myndigheder".

EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis, siger, at kommissionen er i fuld gang med at regne på det nye græske udspil og vil komme med sine anbefalinger til eurogruppen inden telefonmødet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip