Grækenland står svagt før EU-eksamen om 15 mia. kroner

Grækenland fattes penge, men landets finansminister ser ud til at måtte rejse tomhændet hjem fra Bruxelles, når han mødes med sine 18 kolleger i eurogruppen mandag eftermiddag.

Grækenland har to milliarder euro ”til gode”. De knap 15 milliarder danske kroner, som ifølge planen skulle være udbetalt i oktober, tilbageholdes, da det gældsplagede land ikke har gennemført de reformer, som EU’s låneprogram kræver.

Yderligere en milliard euro skulle være på vej til Athen, men heller ikke den overførsel kan gennemføres, før parlamentet i Athen sætter skub i reformprocessen.

De 19 finansministre skal på mødet i eurogruppen mandag klokken 15 drøfte, hvordan processen skrider frem.

Og selvom det græske parlament i sidste uge ved en afstemning godkendte et enkelt af kravene, forlyder det ifølge nyhedsbureauet AFP, som har talt med en kilde tæt på processen, at det er for lidt.

Det tegner til et nej fra de 18 andre finansministre, og dermed bliver den græske regering formentlig sendt hjem uden de ellers tiltrængte penge i kufferten.

Den siddende regering har vundet sit mandat på at tage kampen op mod de i Grækenland så upopulære EU-krav, der blandt andet medfører en storstilet privatiseringsproces og forringede pensions- og arbejdsvilkår.

Derfor har regeringen under hele processen været fodslæbende omkring reformkravene i det tredje låneprogram, som blev indgået i sommer, da Grækenland stod på kanten af et økonomisk sammenbrud.

Flygtningekrisen har i løbet af efteråret erobret den politiske dagsorden i Bruxelles, mens de store diskussioner før sommeren stort set udelukkende handlede om Grækenland, og hvorvidt landet måtte forlade eurozonen og dermed svække tilliden til Europas økonomi.

Det lykkedes i juli efter et længere tovtrækkeri at blive enige om et tredje låneprogram med en samlet størrelse på 86 milliarder euro, og grækerne modtog de første 13 milliarder euro i august.

/ritzau/

 

Dagens Gossip