Grækenlands regering overlever mistillidsvotum

Skrevet af admin

11/11/2013

Dagens topnyheder

Grækenlands konservativt ledede koalition klarede sig som ventet igennem et mistillidsvotum sent søndag.

I alt 153 af parlamentets 300 medlemmer afviste oppositionens forsøg på at afsætte regeringen.

Mistillidsvotumet var fremsat af det største oppositionsparti i Grækenland, det venstreorienterede Syriza, der kæmper mod de spareplaner, som regeringen har sat i værk på baggrund af krav fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Afstemningen fandt sted, mens repræsentanter for den såkaldte trojka af långivere er i Athen.

De skal undersøge, om Grækenland gør fremskridt forud for, at frigivelsen af omkring 44 milliarder kroner i den redningspakke, der skal få landet på fode igen, kan godkendes. nbsp;

- I har valgt det forkerte tidspunkt til at spille teater i parlamentet. Regeringen ligger i afgørende forhandlinger med trojkaen, sagde premierminister Antonis Samaras.

Opgøret kom blandt andet, mens regeringen planlægger at reducere antallet af statsansatte med 4000 personer, før året er omme.

- Tusindvis af folk leder i skraldet efter mad, sagde Syrizas leder, Alexis Tsipras, i en appel til politikerne i parlamentet.

Omkring 3500 Syriza-støtter havde samtidig samlet sig udenfor. De havde medbragt bannere, hvorpå der blandt andet stod "Tag jeres redningsplan og forsvind herfra".

Samaras-regeringen og trojkaen er uenige om, hvor meget Grækenland fortsat skal spare for at nå målet for 2014-budgettet.

Ifølge kravene til den omtrent 1790 milliarder kroner store redningsplan skal Athen have overskud på budgettet før rentebetalingen på omkring 20 milliarder kroner.

Ifølge trojkaen er Grækenland omkring 15 milliarder kroner fra målet, og det tvinger Samaras til at finde løsninger, der skal lukke gabet.

Regeringen har dog afvist at skære yderligere i lønninger, pensioner eller at sætte skatten op. I stedet håber den, at blandt andet en målrettet indsats mod skattesnyd skæpper i kassen.

/ritzau/Reuters