Grækenlands regering taber præsidentafstemning

Grækenlands premierminister, Antonis Samaras, vil udskrive valg til den 25. januar, efter at parlamentet mandag nedstemte regeringens kandidat til præsidentposten.

- I morgen vil jeg besøge præsidenten og anmode om, at der afholdes valg så hurtigt som muligt, nemlig den 25. januar, siger han i en tale i parlamentet.

Den tidligere EU-kommissær Stavros Dimas var den eneste kandidat til præsidentposten, og ved den sidste og afgørende afstemning mandag fik han kun 168 af de 180 stemmer, som var nødvendige for at blive valgt.

Ifølge græsk lov er regeringen derfor forpligtet til at udskrive valg.

Det kan åbne for en ny alvorlig græsk krise og en destabilisering af euro-samarbejdet.

Et kommende valg ventes at blive vundet af det venstreorienterede parti Syriza, som vil droppe en lang række af de skrappe sparekrav, som IMF og EU har stillet for at yde gigantiske summer til genopretning af græsk økonomi.

EU og Den Internationale Valutafond (IMF), som har stået bag to store økonomiske redningspakker til Grækenland, frygter, at Syriza vil skrotte en lang række af de økonomiske reformer, der er gennemført de seneste år.

EU og IMF har tilsammen pumpet 240 milliarder euro ind i Grækenland og eftergivet det meste af de private investorers gæld.

Alligevel er græsk økonomi kun inde i et spædt opsving, efter at 25 procent af Grækenlands værdier er forsvundet inden for de seneste seks år.

Men først på eftermiddagen var der ingen reaktioner fra de øvrige euro-lande på den græske afstemning.

Det var der til gengæld på det græske aktiemarked, hvor kurserne faldt 11 procent.

Under de to tidligere afstemninger for at udpege en præsident var Dimas langt fra målet.

Ved den anden afstemning lige før jul manglede han 32 stemmer for at komme op på de nødvendige 200 stemmer.

I tredje valgrunde behøvede han kun 180 stemmer, men det var ikke nok til at overtale en række uafhængige medlemmer af parlamentet, hvis støtte Dimas behøvede.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip