Grænsesoldater skal holde migranter ude af Bulgarien

Skrevet af admin

05/03/2016

Dagens topnyheder

Flere end 400 bulgarske soldater og andre sikkerhedsfolk skal udstationeres langs den 470 kilometer lange grænse, som Bulgarien har til Grækenland.

Det sker af frygt for, at migrantstrømmen til Europa tager til, efterhånden som foråret og bedre vejr indfinder sig.

- Hundredvis af mennesker, flere end 400, fra hæren, det halvmilitære politi og fra politiet skal være der permanent, siger den bulgarske premierminister, Boiko Borissov.

Premierministeren tilføjer, at andre 500 mand skal holdes klar, så de kan mobiliseres inden for et par timer, hvis det bliver nødvendigt.

Bulgariens parlament vedtog i februar at give hæren større beføjelser, sådan at den kan hjælpe med kontrollen af landets grænser. Hidtil har militæret kun ydet teknisk og logistisk støtte til grænsekontrol.

I forvejen har EU-landet Bulgarien udstationeret knapt 2000 politifolk, der bevogter den porøse 260 kilometer lange grænse til Tyrkiet. I øjeblikket er myndighederne ved at forlænge et 30 kilometer langt pigtrådshegn.

Disse tiltag har indtil nu bidraget til, at Bulgarien ikke er blevet en del af de store migrantruter fra Tyrkiet og nordpå.

Men nu har flere lande på den såkaldte Balkanrute lukket grænserne eller indført restriktioner som for eksempel kvoter for, hvor mange migranter og flygtninge der må passere om dagen.

Det kan betyde, at migranterne fra Afrika, Mellemøsten og lande som Afghanistan kan forsøge at finde nye ruter mod Nordeuropa.

Den 470 kilometer lange grænse mellem Bulgarien og Grækenland er bjergrig. Men det menes, at migranter vil kunne passere grænsen på omkring en tredjedel af den samlede strækning.

I fjor blev omkring 30.000 migranter registreret i Bulgarien, men mange passerede igennem landet uden at blive registreret.

Hjælpeorganisationer har sagt, at migranter behandles dårligt af bulgarsk politi.

I øjeblikket er der omkring 500 asylansøgere i modtagelsescentre i Bulgarien, som er et af de fattigste lande i EU.

/ritzau/AFP