Grænsestrid overskygger indisk-kinesisk topmøde

Den kinesiske præsidents besøg i Indien er kaldt en ny start på forholdet mellem verdens to mest folkerige nationer. Men den indiske premierminister lader på et pressemøde forstå, at grænsestridigheder stadig er en knast i forholdet mellem de to lande.

- Jeg gjorde opmærksom på vores alvorlige bekymringer over gentagne episoder langs grænsen, siger premierminister Narendra Modi efter et møde med den kinesiske leder, Xi Jinping.

- Vi er nødt til at gøre noget ved grænsespørgsmålet meget snart, konstaterer han på et pressemøde med Xi ved sin side.

De spidse bemærkninger kommer, efter snesevis af soldater fra begge lande i over en uge har stået truende over for hinanden i en strid om byggeri på plateauet Ladakh.

Det var i det samme område, at Kina og Indien i 1962 udkæmpede en krig om det omstridte grænseområde.

Xi, som onsdag blev modtaget i Modis hjemstat Gujarat med pomp og pragt, lover på pressemødet, at Kina vil arbejde for at løse grænsespørgsmål.

- Kina er besluttet på at engagere sig med Indien gennem venskabelige konsultationer for at løse grænsespørgsmålet inden for kort tid.

- Vi har også den oprigtige vilje til at arbejde med Indien for at opretholde freden og roen i grænseområdet, inden vi i sidste ende vil være i stand til at løse grænsespørgsmålet, siger Xi.

Begge ledere fremhæver de muligheder, som økonomisk samarbejde mellem de to folkerigeste stater giver.

Men den indiske regeringschef har også andre planer.

Modi har været ved magten i mindre end 100 dage, og hans regering har allerede kastet sig ud i et "intensivt globalt engagement", hvor Indien styrker forholdet til de mindre lande i Asien, deriblandt til Japan og Vietnam, som begge rivaliserer med Kina.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip