Græsk finansminister søger venner på fransk EU-visit

Den græske finansminister har rykket et planlagt fransk besøg i næste uge frem, så han ankommer i Paris allerede lørdag.

Her vil han formentlig søge opbakning til sin regerings ønske om at genforhandle låneaftaler og allierede i kampen mod EU-sparepolitikken, som Tyskland er hovedarkitekt bag.

- Ministeren vil rejse til Paris lørdag i stedet for mandag, bekræfter en talsmand til nyhedsbureauet AFP.

Yanis Varoufakis har sagt, at han ikke vil forhandle med den såkaldte trojka - EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) - om den græske redningsplan og gæld, som den nyvalgte regering i Athen vil genforhandle.

Finansministeren mener ifølge BBC, at trojkaen er baseret på "et råddent fundament".

I stedet vil han rejse rundt og snakke med andre EU-lande om den græske hestekur og den generelle politiske sparekurs.

Frankrig er et af de EU-lande, som har talt imod og forsøgt at løsne op på den hårde sparekurs som eneste vej ud af krisen.

- Vi er ikke klar til at fortsætte med at foregive og forlænge i et forsøg på at gennemtvinge et uigennemførligt program, som i fem år har været uden håndfaste resultater, siger Varoufakis til BBC.

Han siger, at den græske "sygdom" er et solvensproblem, som i fem år fejlagtigt er blevet behandlet som et likviditetsproblem.

I et interview med BBC siger EU's økonomikommissær, franskmanden Pierre Moscovici, at man skal gøre alt for at holde Grækenland i eurozonen.

EU "skal gøre alt" for at forhindre et græsk exit fra samarbejdet.

- Vi mener, at Grækenland hører hjemme i eurozonen. Euroen har brug for Grækenland, og Grækenland har brug for og ønsker at blive i eurozonen, siger Moscovici.

- Vi må imødekomme dette spørgsmål på en stilfærdig og fredelig facon. Denne nye regering må fortælle præcis, hvad den ønsker, siger den tidligere franske finansminister.

Yanis Varoufakis skal mødes med den franske finansminister, Michel Sapin, lørdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip