Græsk minister forlanger gang i omfordeling af flygtninge

EU-landene skal sætte fart på omfordelingen af flygtninge fra Grækenland til andre europæiske lande, siger den græske premierminister, Alexis Tsipras, mandag ved ankomsten til et topmøde mellem EU og Tyrkiet i Bruxelles.

- I Europa har vi nogle principper, nogle værdier. Et af dem er at dele ansvar, byrder og solidaritet, siger Alexis Tsipras.

Mindst 30.000 flygtninge og migranter er lige nu strandet i Grækenland, fordi grænsen til Makedonien - og dermed vejen videre mod nord - er spærret.

Inden udgangen af marts kan antallet passere 100.000, sagde EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, i weekenden.

- Der er nu en svær situation, som vi må håndtere. Det er vores fælles problem. Det er ikke et lands problem. Det er et europæisk problem, som vi må findes fælles løsninger på, siger Tsipras.

EU-landene besluttede i september trods voldsom modstand fra især flere østeuropæiske lande at omfordele i alt 160.000 flygtninge fra Grækenland og Italien til andre EU-lande.

Men omfordelingen har ligget næsten bomstille, der er ikke omfordelt mere end 700, og nu vil den græske premierminister have fart på.

- En aftale, der ikke bliver implementeret, er slet ikke nogen aftale, siger han.

Både EU-Kommissionen og FN har advaret om, at Europa risikerer at stå over for en omfattende humanitær krise som følge af ophobningen af flygtninge og migranter i Grækenland.

I sidste uge spillede EU-Kommissionen ud med en plan for nødhjælp for over fem milliarder kroner til Grækenland og andre EU-lande, der er presset af krisen, i de kommende tre år.

- Antallet af flygtninge bliver ved med at stige, og det samme gør deres humanitære behov, sagde Christos Stylianides, EU-kommissær med ansvar for humanitær bistand og krisestyring, da han præsenterede planen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip