Græsk parlament vedtager hårde reformer med stort flertal

Klokken i Athen blev over to natten til torsdag, før et stort flertal i det græske parlament vedtog de første fire love i en omfattende pakke af reformer, der skal bane vej for nye lån til det kriseramte land.

Premierminister Alexis Tsipras opfordrede i en tale inden afstemningen medlemmerne af parlamentet til at stemme for pakken, som han tidligere på ugen fik forhandlet hjem med Grækenlands kreditorer i Bruxelles.

- Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til at acceptere dem, sagde han.

- Vi har kæmpet hårdt de sidste fem måneder, og det jeg stolt af. Enhver græker kender forskellen mellem de, der kæmper, og de, der giver op, lød det.

229 parlamentsmedlemmer stemte for de fire love, som er første skridt i forhandlingerne om nye lån, der skal holde det græske samfund økonomisk flydende. 151 stemmer var nok til at sikre et flertal. 64 stemte imod, seks undlod at stemme og en var fraværende.

Tsipras fik opbakning til lovforslagene fra de proeuropæiske oppositionspartier, mens blandt andre hans egen tidligere finansminister, Yanis Varoufakis, der trak sig som minister kort før de afgørende forhandlinger i Bruxelles, stemte nej.

I alt valgte 38 medlemmer af regeringspartiet enten at stemme "oxi" (nej, red.) eller helt at undlade at stemme. Energiminister Panagiotis Lafazanis, der stemte nej, har tilbudt at træde tilbage, hvis Alexis Tsipras ønsker det.

Efter at den første buket af stramninger nu er vedtaget på blandt andet skatte- og pensionsområdet, har politikerne kun en lille uge til at trække vejret, før de senest 22. juli skal tage stilling til en ny række spareforslag som konsekvens af aftalen i Bruxelles.

De 19 finansministre i eurozonen holder torsdag formiddag en telefonkonference, hvor de skal diskutere resultatet af den græske afstemning.

Men de fleste øjne er nu rettet mod Berlin, hvor Forbundsdagen fredag stemmer om aftalen mellem de internationale kreditorer og den græske regering.

/ritzau/

 

Dagens Gossip