Græsk regeringschef vil ikke tigge Putin om penge

Europæiske spekulationer om, hvorvidt den græske regeringschef vil bede om kriselån i Rusland, manes i jorden af græske embedsmænd under et møde i Moskva onsdag.

- Vi har ikke anmodet Rusland om finansiel hjælp, siger en højtstående græsk regeringsembedsmand.

- Vi ønsker at løse vore problemer med gæld inden for eurozonen, siger han.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, mødte onsdag den russiske leder, Vladimir Putin, ved et frokostmøde i Moskva, hvilket opfattes som noget af en provokation i de øvrige EU-lande.

Begge ledere virkede afslappede, da de indledte mødet i Kreml. Tsipras, der ikke bar slips, blev mødt af en siddende og tilbagelænet Putin, som tog imod sin gæst med et håndtryk og et smil.

Putin overvejer at tilbyde grækerne at ophæve et importforbud for fødevarer.

Forbuddet blev indført som reaktion på EU's økonomiske sanktioner mod russerne i forbindelse med krisen i Ukraine. Muligvis vil den græske regeringsleder også få tilbud om billige gasleverancer.

Tsipras pointerer selv, at hans besøg skal bidrage til at øge sikkerhed og stabilitet.

- Formålet med mit besøg er, at vi sammen skal forsøge at sørge for en ny begyndelse i vore relationer til et fælles bedste for vore befolkninger og af hensyn til sikkerhed og stabilitet, siger Tsipras.

Putin fremhæver særlige åndelige bånd mellem Rusland og Grækenland gennem den ortodokse kristne kirke. Den russiske leder siger videre, at de to lande vil forsøge at rette op på handelsforbindelser, som er blevet skadet som følge af konflikten i Ukraine.

Grækenland sendte onsdag i sidste uge en omfattende liste over planlagte tiltag, der skal reformere landets økonomi, til de tre store internationale kreditorer EU, IMF og Den Europæiske Centralbank.

Listen ankom dog for sent til, at repræsentanter for eurozonens finansministre på en telekonference onsdag kunne diskutere dens indhold.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip