Græsk vrede over Balkanlandes møde om grænsekontrol

Østrig er onsdag vært for lande, som ligger på de mest anvendte flygtninge- og migrantruter på den vestlige del af Balkan og op til Nordeuropa. Forud for mødet har der været intense diskussioner om, at skærpet grænsekontrol vil udløse humanitære kriser.

I Grækenland, hvor diskussionerne om en humanitær krise har været særligt intense, har Athen vredt protesteret mod at være udelukket fra ministermødet i Wien i en strid, som understreger den dybe europæiske uenighed om, hvordan krisen skal løses.

Nye tal viser, at flygtninge og migranter fortsætter med at strømme til EU. Over 110.000 ankom til Grækenland og Italien i år alene, efter at der i 2015 kom over en million.

I henhold til Den Internationale Organisation for Migration, var 31.000 af dem, der er ankommet i år, flygtninge fra krigen i Syrien.

Mindst 413 mistede livet på vejen - deriblandt 321, som var på vej til Grækenland.

Tilstrømningen har skabt uro i EU og styrket partier, som er gået stærkt imod indvandrere, og der er drevet kiler ind mellem mange af de 28 medlemslande og skabt tvivl om kontinentets pasfri Schengen Zone.

Mens alle EU's forsøg på at dæmme op for indstrømningen af flygtninge og migranter har Østrig og samt landene på det vestlige Balkan ensidigt begyndt at indføre restriktioner på deres grænser.

Senest har Makedonien lukket dets grænse for afghanere og indført skrappere kontrol af dokumenter hos syrere og irakere. Dette har medført en flaskehals ved den græsk-makedonske grænse, hvor op mod 4000 ventede tirsdag.

I Bruxelles og hos FN's flygtningeorgan, UNHCR, skaber udviklingen bekymring.

- Lukningen af grænserne vil føre til øget kaos, siger Filippo Grandi, den nye leder af UNHCR.

Østrig tog i sidste uge en meget kritiseret beslutning om at begrænse antallet af asylansøgninger, som det landet vil modtage, til 80 i døgnet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip