Græske banker kan være nødt til at smække dørene i

Endnu inden forhandlingerne om en løsning på den græske statsgældskrise brød sammen torsdag aften i Luxembourg, skal Den Europæiske Centralbank (ECB) have advaret om, at de græske banker måske ikke vil kunne lukke deres kunder ind på mandag.

Nyhedsbureauet Reuters skriver på baggrund af oplysninger fra to unavngivne kilder med kendskab til ordvekslingerne på mødet, at eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem undervejs spurgte et af ECB's styrelsesmedlemmer, om bankerne ville kunne åbne fredag.

- I morgen, ja. Mandag, det ved jeg ikke, skal ECB's Benoit Coeure have svaret.

Nogle timer inden mødet rapporterede Reuters med kilder i den græske banksektor, at der i ugens første tre dage er blevet trukket omkring to milliarder euro ud af de græske banker. Det svarer til 1,5 procent af de samlede indlån på 133,6 milliarder.

ECB's chef, Mario Draghi, skal ifølge nyhedsbureauets kilder have talt om pengeflugten under torsdagens møde.

Men eurogruppechef Jeroen Dijsselbloem siger på det efterfølgende pressemøde, at han ikke kan bekræfte det konkrete beløb.

- Men jeg hører det samme. Og det er bestemt bekymrende. Det helt centrale er, at vi får retableret tilliden til Grækenland og det græske samfund og den græske økonomi.

- Det faktum, at folk trækker penge ud af bankerne viser, at de er bekymrede for, hvad fremtiden måtte bringe, siger Dijsselbloem og insisterer på, at det stadig kan lade sig gøre at vende situationen.

Den græske statskasse er ved at være tom, og selv om der stadig er ubrugte penge til lån i det eksisterende låneprogram, nægter de internationale kreditorer at udbetale pengene, før de har bedre garantier for, hvordan de vil blive brugt.

Da den betydeligt mindre økonomi på Cypern for et par år siden havde problemer, måtte bankerne lukke af frygt for, at cyprioterne ville storme dem for at hæve alle deres penge.

Da bankerne genåbnede, var der indført betydelige restriktioner blandt andet for, hvor mange penge der kunne hæves ad gangen og hvor mange det var tilladt at føre ud af landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip