Grave i Tikrit rummer op til 1700 ofre for IS-massakre

Op til 1700 soldater blev sidste sommer udsat for en massakre, og deres lig ligger muligvis gemt i en række massegrave, der er fundet nær byen Tikrit.

Retsmedicinske hold er mandag begyndt på udgravningen af i alt 12 formodede massegrave, som den militante gruppe Islamisk Stat (IS) menes at stå bag i forbindelse med deres blodige togt i det nordlige Irak i løbet af det seneste år.

De mange soldater blev likvideret i juni sidste år. Soldaterne kom fra Camp Speicher, en tidligere amerikansk base uden for Tikrit, og basen er blevet et symbol på IS-krigernes brutale færd.

Billeder af hundredvis af shiamuslimske soldater, der blev dræbt på række med maskinpistoler, blev offentliggjort på internettet, og massedrabene regnes for at være et af de dødeligste blodsudgydelser i løbet af det seneste årti, hvor Irak har været præget af krig og sekteriske spændinger.

- Vi har gravet den første massegrav op i dag. Indtil videre har vi fundet 20 lig. Foreløbige tegn tyder utvetydigt på, at der er tale om ofrene fra Speicher, siger Khalid al-Atbi, der er irakisk sundhedsembedsmænd og arbejder sammen med retsmedicinerne i Tikrit.

- Det var en hjerteskærende syn. Vi kunne ikke holde tårerne tilbage. Hvilke barbarer kan dræbe 1700 mennesker med koldt blod, siger han videre.

For godt en uge siden tog Iraks regering en vigtig sejr, da hæren sammen med shiamilitser generobrede Tikrit fra Islamisk Stat efter et månedlangt slag.

Allerede nogle timer efter befrielsen fra Islamisk Stat kom de første meldinger om nedbrændte butikker og huse dog.

Sunnimuslimske politikere beskylder de shiamilitser, som har støttet regeringshæren i offensiven mod Islamisk Stat, for at stå bag urolighederne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip