Gravid får erstatning efter fyring

En nordjysk kvinde, der var gravid, og som blev fyret under en sparerunde på Professionshøjskolen University College Nordjylland (UCN) skal have erstatning for afskedigelsen.

Erstatningen falder ikke, fordi hun var gravid, men fordi ledelsen på skolen ikke gjorde nok for at omplacere hende.

Nu har Vestre Landsret tilkendt kvinden 270.000 kroner i erstatning, og slår samtidig to vigtige forhold fast.

Det ene er, at forpligtelsen til at omplacere en medarbejder ikke kun gælder for den afdeling, den pågældende var ansat i, men skal udstrækkes til hele organisationen.

Det andet er, at ledelsen skal gøre sig rigtig stor umage, når man skal forsøge at finde et nyt job til den fyrede.

I efteråret 2011 udmeldte staten store sparekrav, og der skulle skæres fem stillinger. De blev udpeget 21. september 2011, og først et par uger efter fortalte kvinden, at hun var gravid.

På den baggrund vurderer hverken byretten eller nu Vestre Landsret, at hendes graviditet havde indflydelse på beslutningen om at fyre hende, og UCN frifindes for denne påstand.

Så var der spørgsmålet om omplaceringen. Hertil siger landsretten, at forpligtelsen til at finde et egnet job til en fyringstruet gælder hele organisationen.

Og der var faktisk et velegnet job i en anden afdeling. Ledelsen havde på grund af kvindens oprindelige ansøgning vurderet, at hun ikke var kvalificeret til jobbet, og undlod derfor at opfordre hende til at søge.

Men hvis hun havde søgt, kunne hun ifølge sin forklaring i retten dokumentere, at hun faktisk havde bedre kvalifikationer end den ansøger, der fik jobbet.

Den mulighed fik hun ikke, og det koster nu UCN ni måneders løn, svarende til 270.793 kroner plus sagsomkostninger på 83.600 kroner.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip