Gravid? Så sæt manden til at gøre rent for at sikre dit barns sundhed

Hverdagens kemi er farlig - især for fostre.

Derfor har Miljøstyrelsen samlet syv gode råd til gravide og deres partnere til, hvordan man kan undgå kemikalierne. 

Nogle af rådene vil nok skuffe de kommende fædre, for de indebærer, at den gravide slipper for at svinge støvkluden.

Se rådene nedenfor.

1. Undgå tobaksrøg
Det første råd er efterhånden en no-brainer. Tobaksrøg indeholder tusindvis af stoffer, og mange af dem kan skade barnet. Undgå røg og bed andre om at ryge udenfor.

2. Hold dig fra alkohol
Alkohol giver øget risiko for abort og for skader på barnet gennem hele graviditeten. Barnet får samme promille som den gravide, men har sværere ved at nedbryde alkoholen. Derfor er barnet “fuld” i meget længere tid.

3. Gør rent og luft ud
Kemikalier binder sig til støv. Hvis det får lov at lægge, udsætter du barnet får unødvendige kemikalier. Miljøstyrelsen råder til, at man lufter ud to gange om dagen og gør rent mindst en gang om ugen. Vask også nyt tøj og sengetøj før brug. På styrelsens facebook-side Hverdagskemi opfordrer den især kommende fædre til at svinge støvkludene, så den gravide ikke kommer i kontakt med kemikalier i støvet. 

4. Køb miljømærket
Lovgivningen tager kun højde for, at produkter ikke må indeholde kemikalier, som udgør en risiko. Men der findes også kemikalier, som kun er under mistanke for at være skadelige. Køb produkter med svane- eller blomstermærket og vælg produkter uden parfumer.

5. Minimer kontakten med kemikalier
Gå en stor bue uden om kemikalier med advarselsmærker. Vær ekstra forsigtig, når du bruger rengøringsmidler og undgå maling, spraydåser og hårfarve.

6. Spis varieret
Ved at spise varieret, undgår du at blive udsat for de samme kemiske stoffer igen og igen. Spis især forskellige fisk som rødspætte, sild og opdrættede laks - men undgå helst tunbøffer og andre friske udskæringer af store rovfisk som tun, haj og gedde. De ophober kviksølv. Tun på dåse stammer som regel fra mindre tunfisk, men spis højst en dåse om ugen og undgå dåser med hvid/albacore tun.

7. Minimér medicinen
Medicin handler grundliggende om kemiske stoffers virkning - også naturmedicin. Stofferne kan påvirke barnet i maven. Begræns derfor indtaget af medicin. Tag kun medicin og smertestillende efter aftal med din læge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip