Greenpeace-aktivister kan få lov til at forlade Rusland

Skrevet af admin

|

23/11/2013

Dagens topnyheder

Rusland åbner lørdag op for, at de 30 Greenpeace-aktivister, som er sigtet i forbindelse med en protestaktion mod russiske olieboringer i Det Arktiske Ocean, kan få lov til at forlade Rusland.

Den udmelding hilser den internationale miljøorganisation med forbehold velkommen, men intentionen skulle være god nok, forsikrer en statschef for Kreml, Ruslands regering.

- Så snart spørgsmålet om, hvordan de kan forlade Rusland er løst, får de lov til at tage af sted, siger Sergei Ivanov ifølge det statslige ejede nyhedsbureau RIA-Novosti.

- Ingen vil holde på dem, tilføjer han.

Ivanov uddybede ikke udmeldingen, men nyhedsbureauet Interfax rapporterer, at udeståendet er aktivisternes manglende russiske visa.

De seneste dage har en domstol i Skt. Petersborg løsladt de fleste af aktivisterne mod kaution. Men det har ikke stået klart, om aktivisterne kan rejse ud af landet, da de fortsat er sigtede i sagen.

Advokater for Greenpeace siger, at udmeldingen skal mødes med forsigtighed, fordi den juridiske proces fortsat er i gang.

- Ingen forstår deres (visum red.) status.

- De har ikke visum, fordi de blev registreret af embedsmænd fra immigrationskontoret på et hotel, men de kan frit bevæge sig rundt, siger Mikhail Kreindlin, der er advokat for Greenpeace.

Greenpeace oplyser derfor til Ritzau, at man er forbeholden over for udmeldingen fra Ivanov, som organisationen ikke har fået bekræftet.

En domstol i Murmansk sigtede aktivisterne for pirateri, der kan give 15 års fængsel. Siden blev disse anklager ændret til hooliganisme, der kan give op til syv års fængsel.

Det danske besætningsmedlem Anne Mie Roer Jensen, som var tredjestyrmand på skibet, slap ud af fængslet torsdag mod en kaution på 340.000 kroner, betalt af Greenpeace.

Også 28 andre af de 30 aktivister har fået grønt lys til at blive løsladt mod kaution, som Greenpeace betaler.

/ritzau/AFP