Greenpeace-aktivister vil stoppe skifergasboring

Danmark plejer at være et grønt foregangsland, og derfor er det helt uforståeligt, at et fransk firma har fået lov at bore efter skifergas i Nordjylland.

Det mener miljøorganisationen Greenpeace, som tirsdag har sendt aktivister op i et boretårn i Nordjylland, hvorfra der skal udvindes skifergas ved såkaldt "fracking".

- Vi er her, fordi det er fuldstændigt hul i hovedet at begynde at fracke i Danmark, siger Helene Hansen, aktivist i Greenpeace, til Ritzau.

- Selve udvindingsprocessen er så forurenende, at jeg føler mig krænket over, at det tillades uden om danskernes vilje, at skifergasboringer bliver gennemført på dansk jord, siger hun.

21 aktivister deltager i aktionen ved boretårnet nær Dybvad i Nordjylland. Helene Hansen er blandt 14 aktivister, der er kravlet op i højden. Aktivisterne har mad og drikke til at klare aktionen i et par dage, og de bliver så lang tid som muligt.

- På længere sigt forventer vi, at vi med vores aktion får ministeren til at forbyde fracking. Jeg tror ikke, fracking har sin gang i Danmark, siger Helene Hansen.

- I dag kan vi blot forsinke byggeriet og færdiggørelsen af boretårnet.

- Og så er det i øvrigt et meget stort privilegium at være med til at sætte fokus på et emne, som danskerne ikke får viden om, siger hun.

Når skifergas skal udvindes, sendes store mængder vand, salt og kemikalier ned i undergrunden, som ifølge Greenpeace får de underjordiske skiferlag til at sprække.

Men ifølge organisationen er det ikke muligt for danskerne at få at vide, hvilke stoffer der skal bruges i forbindelse med skiferudvindingen i Nordjylland.

- Den danske befolkning bliver holdt for nar, for vi kan ikke få oplysninger om, hvilke kemikalier, der skal sendes ned i vores grundvand, siger Helene Hansen.

Det er den franske virksomhed Total, der står for skifergasboringen i Nordjylland, som endnu ikke påbegyndt. Ifølge Greenpeace er det ikke tilladt at bore efter skifergas i virksomhedens hjemland, Frankrig.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip