Greenpeace: Anne Mie virker stærk og med overskud

Hos Greenpeace hersker der lettelse over, at den 26-årige danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen fra Arctic Sunrise torsdag sammen med en række andre aktivister er løsladt fra fængslet i Sankt Petersborg.

- Anne Mie har det efter omstændighederne godt, hun virker stærk og med overskud, siger Birgitte Lesanner, kommunikationschef i Greenpeace Nord, til Ritzau kort efter løsladelsen.

Efter to måneder i russisk fængsel - først i Murmansk og siden i Sankt Petersborg - kan Anne Mie Roer Jensen nu tilbringe nogen tid på fri fod, efter at det ved en retshøring onsdag blev afgjort, at hun kunne løslades mod kaution inden den endelige retssag.

- Der er nu løsladt tre mænd og fire andre kvinder, og vi regner med, at de øvrige aktivister bliver løsladt mod kaution fredag, siger hun over telefonen fra Sankt Petersborg.

De løsladte aktivister er ikke underlagt nogen form for husarrest eller andre restriktioner fra de russiske myndigheders side, og de kan derfor færdes frit i Østersøbyen.

- Nu skal de have lov til at være sammen og dele oplevelser og gøre lige, hvad de har løst til: Drikke en kold øl, sove i en blød dyne eller tage et langt, varmt bad. Måske skal de også tilses af en læge, siger Birgitte Lesanner.

Hun mener, at det er en vældig opblødning, at aktivisterne er løsladt, men hvad der videre kommer til at ske, er der ingen indikationer på.

Men Greenpeace retter nu sin opmærksomhed mod Hamburg, hvor Den Internationale Havretsdomstol fredag træffer en afgørelse i en voldgift, som Holland har rejst, fordi Arctic Sunrise sejler under hollandsk flag.

- Holland har indledt en voldgiftssag mod Rusland for at få frigivet Greenpeace-skibet og besætningen, fordi skibet blev bordet af russiske styrker i internationalt farvand, siger Birgitte Lesanner og fortsætter:

- Der kommer en afgørelse i morgen klokken 15 dansk tid, og vi håber selvfølgelig, at de nu kan komme helt hjem.

Greenpeace har betalt en kaution på to millioner rubler, cirka 340.000 kroner for Anne Mie Roer Jensen og de andre 28 aktivister, der nu er løsladt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip