Greenpeace efter løsladelse: Den bedste nyhed længe

Greenpeace har tirsdag fået gode nyheder fra den russiske domstol, som har fængslet 30 aktivister for en protestaktion mod en boreplatform i Arktis.

Domstolen i Sankt Petersborg besluttede sig tirsdag for at løslade yderligere fem af aktivisterne mod en kautionsbetaling på to millioner rubler, svarende til 340.000 kroner, for hver.

- Det er den bedste nyhed, vi har fået længe, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Siden mandag har i alt otte Greenpeace-aktivister fået beskeden om, at de kan løslades fra russisk fængsel mod kaution. De skal sidde varetægtsfængslet, indtil pengene er overført.

Det vækker både glæde og bekymring hos miljøorganisationen.

- Det er selvfølgelig et positivt tegn. Men vi kan ikke forvente, at de løslader resten, fordi de har løsladt de otte personer, siger Jon Burgwald.

Om bord på Greenpeaces skib Arctic Sunrise var også danskeren Anne Mie Roer Jensen, der stadig sidder varetægtsfængslet.

På onsdag bliver det afgjort, om hun fortsat skal fængsles, eller om hun kan løslades mod kaution.

Det er dog ikke alle, der har fået gode nyheder fra den russiske domstol.

Da den australske Collin Russell mandag skulle for retten, fik han forlænget sin varetægtsfængsling med tre måneder.

Skibet Arctic Sunrise sejlede under hollandsk flag. Den Internationale Havretsdomstol behandler i øjeblikket en hollandsk klage over Rusland.

Domstolen skal kigge på, om det var ulovligt, da bevæbnede kystvagter gik om bord på Arctic Sunrise og arresterede de 30 aktivister.

På fredag ventes der at falde afgørelse i sagen. Afgørelsen fra Havretsdomstolen er utrolig vigtig, påpeger den arktisansvarlige.

- Hvis den er til fordel for Holland, så betyder det, at den russiske domstols anklager mod aktivisterne annulleres. Og så kan vores folk komme hjem, siger Jon Burgwald.

/ritzau/

 

Dagens Gossip