Greenpeace jubler efter tiltale-frafald: Det er dejligt

- Det er dejligt.

Så kort og klar er reaktionen fra Birgitte Lesanner, der er kampagne- og kommunikationschef hos Greenpeace i Danmark, på, at den danske aktivist Anne Mie Roer Jensen nu snart kan se frem til at komme hjem.

Sammen med 29 andre blev den danske styrmandselev 18. september pågrebet af bevæbnede russiske specialstyrker, der fra helikoptere bordede aktivisternes skib Arctic Sunrise efter en protestaktion mod en russisk boreplatform i Det Arktiske Ocean.

Siden har hun været tilbageholdt i Rusland, men i sidste uge blev en amnestilov vedtaget i det russiske parlament Dumaen og underskrevet af præsident Vladimir Putin, og første juledag blev tiltalen mod Anne Mie Roer Jensen og de øvrige aktivister droppet.

Ifølge Birgitte Lesanner var det ikke ventet, at det ville ske onsdag.

- Det var ikke ventet i dag, men i morges blev de alle indkaldt til undersøgelseskommissionen og fik udleveret et stykke papir på, at amnestien blev effektueret, siger hun onsdag eftermiddag til Ritzau.

- Vi ved ikke, hvorfor det lige skete i dag, fortsætter hun.

Aktivisternes advokat er gået til immigrationsmyndighederne med papirerne for at få ordnet udrejseformaliteterne.

Der kan således godt gå nogle dage, før de 26 udenlandske aktivister, der er omfattet af amnestien, kommer hjem. Men Birgitte Lesanner håber på, at Anne Mie Roer Jensen kan fejre nytår i Danmark.

- Det satser vi på, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip