Greenpeace offentliggør lækkede papirer bag handelsaftale

Skrevet af admin

02/05/2016

Mest læste i dag

Den gigantiske frihandelsaftale, som EU og USA ligger i forhandlinger om, udgør en "stor risiko for klima, miljø og forbrugersikkerhed".

Det hævder den internationale miljøorganisation Greenpeace efter at være kommet i besiddelse af lækkede dokumenter fra forhandlingerne om den såkaldte TTIP-aftale.

Greenpeace offentliggør mandag klokken 11 dansk tid 248 sider af de klassificerede dokumenter for at bakke sin påstand op.

- Disse lækkede dokumenter bekræfter, hvad vi har sagt længe: TTIP vil sætte virksomheder i centrum for den politiske beslutningsproces på bekostning af miljø og folkesundhed, siger Jorgo Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Bruxelles.

Ifølge organisationen udgør de 248 sider cirka to tredjedele af den tekst, der har dannet udgangspunkt for de seneste forhandlinger i april mellem EU og USA.

USA og EU har forsøgt at blive enige om verdens største frihandelsaftale siden 2013. Den foreslåede aftale dækker alt fra toldtariffer over patenter til landbrugsstøtte og statsejede virksomheder. Det er planen at ensrette regler på begge sider af Atlanten.

Greenpeace siger, at dokumenterne beviser, at beskyttelse af miljøet bliver tilsidesat og hævder, at teksten overhovedet ikke nævner den globale kamp for at reducere udledningen af drivhusgasser.

Derudover viser teksten ifølge Greenpeace, at USA vil have EU til at fjerne sit såkaldte forsigtighedsprincip, der i dag betyder, at produkter, der muligvis er skadelige, forbydes.

- Det er på tide at kaste lys over disse forhandlinger. Hårdt tilkæmpede miljøfremskridt bliver sat til side bag lukkede døre, siger kampagnemedarbejder Faiza Oulahsen fra Greenpeace i Holland.

I sidste uge sagde USA's præsident, Barack Obama, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i en fælles erklæring, at TTIP vil kunne sparke gang i den økonomiske vækst på begge kontinenter.

Da forhandlingerne gik i gang i 2013, vurderede tænketanken CEPR, at en god TTIP- aftale kunne skabe økonomiske gevinster for 119 milliarder euro (892 milliarder kroner) om året i EU og for 95 milliarder euro (712 milliarder kroner) om året i USA.

Parterne håber fortsat på at lukke forhandlingerne i løbet af 2016.

/ritzau/AFP