Greenpeaceaktivister bliver måske benådet

Aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace og to medlemmer af punkbandet Pussy Riot vil måske blive omfattet af en benådning, som præsident Vladimir Putin vil udstede, siger flere advokater tirsdag.

Putin planlægger i denne måned at benåde en række personer for at markere vedtagelsen af den russiske forfatning efter kommunismen i 1993. Et udkast til benådningen, der ligger på en hjemmeside fra parlamentets hjemmeside, viser, at personer dømt for hooliganisme vil blive benådet.

- Dette gælder to medlemmer af Pussy Riot, Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokjina. Jeg håber meget, at de er omfattet af amnestien, siger Irina Khrunova, som er advokat for Tolokonnikova, til Reuters.

De 30 Greenpeace-aktivister, der deltog i en aktion mod Gazproms olieboreplatform i Det Arktiske Ocean i september - deriblandt danskeren Anne Mie Roer Jensen - kan også blive omfattet af amnestien, da de er anklaget for hooliganisme.

Rapporter i enkelte russiske medier om, at Greenpeace-aktivisterne er omfattet af amnestien, bliver mødt med skepsis af Greenpeace.

- Det er ikke noget, vi kan bekræfte. Det er nogle rygter, der løber. De kan være sande og de kan være falske. Jeg ville ikke lægge for meget i det, det er de samme medier, som har rapporteret, at der var narko om bord på skibet, og alle mulige andre ting som ikke havde noget på sig, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace, til Ritzau.

- Putin melder ud her den 12. december, hvem der bliver benådet. Og alt andet, der bliver meldt ud indtil da, er sandsynligvis bare rygter.

De 30 aktivister er på fri fod mod kaution, men står stadig foran en retssag i Sankt Petersborg. de risikerer op til syv års fængsel, hvis de bliver dømt for hooliganisme.

De to medlemmer af Pussy Riot mangler at afsone omkring tre måneders af deres domme.

Tolokonnikova og Aljokjina fra punkbandet Pussy Riot afsoner en dom på to års fængsel for at have deltaget i en aktion mod præsident Putin i den store katedral i Moskva.

Præsident Putin gav tirsdag ordre til, at den russiske militære tilstedeværelse i Arktis, hvor der findes store oliereserver, skal optrappes.

/ritzau/

 

Dagens Gossip