Grøn Koncert: Fakta om årets kunstnere

Skrevet af Elo Christoffersen

|

13/07/2013

Dagens topnyheder

På torsdag lyder startskuddet til den 31. udgave af Grøn Koncert. Her få du fakta om årets kunstnere.

Nik & Jay

Nik & Jay er Danmarks absolut ukronede popkonger. Lige siden de udgav deres selvbetitlede debutalbum i 2002 har rangeret på landets hitlister, solgt i 100.000 vis af albums og høstet en lang række priser.

Debuten blev fulgt op allerede året efter med det storsælgende album 2. Et album der blandt andet rummer hittene Pop Pop!, Lækker og Kan Du Høre Hende Synge. Begge udgivelser er blevet certificeret dobbeltplatin, og kæmpehittet Lækker lå nummer et på den danske Dancechart i ni uger.

Siden da er det blevet til yderligere to studiealbums og et opsamlingsalbum.

Den 8. marts i år tog Nik & Jay hul på en ny epoke i deres karriere ved udgivelsen af deres første engelsksprogede EP Copenhagen Pop Cartel. Med en ny EP og et så stort repertoire af hits i ryggen er temperaturstigningen garanteret, når Nik & Jay for femte gang kan indtage scenen på Grøn Koncert 2013.

Magtens Korridorer

Magtens Korridorer blev dannet i København i 1995, udødeliggjort i 1997 af Tæskeholdet på P3 med nummeret Hestevise, og i 2005 slog de sig for alvor fast i danskernes rockhjerter.

Med det platinsælgende album Friværdi, der indeholder kæmpehittene Nordhavn Station, Picnic (på Kastellet) og ikke mindst Lorteparforhold, er Magtens Korridorer for alvor blevet en integreret del af den danske rockscene med deres skarpe rocklyd og intelligente tekster.

Der hersker ingen tvivl om, at Magtens Korridorer har bedrevet noget af det ypperligste indenfor dansk rockmusik i nyere tid. En evne som ikke kun kommer til udtryk på deres albums men i den grad også live.

Som et af de få danske bands har de hele to gange haft æren af at spille på Orange Scene på Roskilde Festival, og de har desuden spillet for fulde huse i hele landet, hvor de har leveret nogle af de mest energiske og medrivende rockkoncerter i dansk musik.

Det er blandt andet denne energi, der nu for tredje gang bliver at opleve på Grøn Koncert, hvor de vil forføre det grønne publikum med deres originale riffs og lyriske tilstedeværelse.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Mads Langer

Mads Langer er en af Danmarks største popkunstnere. Hans karriere blev for alvor sparket i gang, da han i 2009 skrev under på en international pladekontrakt med Sony Records. Forinden havde han haft et par mindre hits blandt andet Fact-Fiction, men efter han kom i stald hos Sony, har hans musikalske virke for alvor bidt sig fast i danskerne.

Det er blandt andet blevet til kæmpehittene Elephant, Microscope og coverversionen af det gamle Olive-nummer You’re Not Alone, som bragte Mads Langer ind på top ti på den italienske hitliste, og i 2011 gjorde, at han blev den mest spillede kunstner på både P3 og P4.

Hans medvirken i TV2’s Toppen Af Poppen, har været med til at udbrede hans popularitet i hele landet. Ikke mindst hans fortolkning af Sanne Salomonsens Overgi’r Mig Langsomt, har været med til at cementere hans position som en af Danmarks største musikalske talenter. En fortolkning, der efterfølgende har sikret ham en guldplade.

Den 4. marts udgav Mads Langer sit fjerde album In These Waters, der strøg direkte ind som nummer et på landets albumhitliste. Det grønne publikum kan se frem til en smuk og stemningsfuld koncert spækket med hits, når Mads Langer til sommer debutere på Grøn Koncert.

Carpark North

Carpark North blev dannet i 1999, og lige fra begyndelsen var ambitionerne store. Året efter vandt de andenpladsen ved DM i Rock, og i 2001 røg hittet There’s A Place ind som nummer et på P3’s playliste.

I de følgende år arbejder bandede hårdt på at få hul i gennem til danskerne, og i 2003 udkom deres selvbetitlede debutalbum. Albummet blev brugt som soundtrack til hitfilmen Midsommer, og sammen med nummeret Transparent And Glasslike sikrede det Carpark North deres folkelige gennembrud.

Derefter fulgte albummet All Things To All People fra 2005, der med en række spektakulære musikvideoer instrueret af Martin de Thurah cementerede bandets position som et af de væsentligste nyere danske bands.

I 2008 udkom bandets tredje plade Grateful, hvorfra især titelsangen har været i høj rotation på de danske radiostationer.

Carpark North henter blandt andet inspiration fra kunstnere som Björk, Police,

Depeche Mode, Kraftwerk og The Beatles og var de første til at indføre electrorock på den danske musikscene; en rå og metallisk grundstamme tilført et drømmende og sfærisk univers, hvor nordlys og stjerner blinker om kap med hinanden.

Det grønne publikum kan derfor glæde sig til, når Carpark North åbner op for deres originale univers af funklende electro-rock på dette års Grøn Koncert.

Medina

På blot fire år har Medina opnået langt mere end, hvad de fleste danske bands og solister overhovedet tør drømme om. Siden hendes store gennembrud i 2009 "Kun For Mig" har hun sat nye højder for, hvad der er muligt indenfor den danske musikbranche.

På fire år har hun solgt over en halv million eksemplarer af hendes 10 største singleudgivelser, mere end 130.000 eksemplarer af hendes to dansksprogede albums, og sammenlagt har hun mere end 50 millioner views på YouTube.

I 2012 vandt hun desuden for tredje gang MTV’s European Music Award for Best Danish Act.

På den internationale scene er Medina ligeledes ved at slå igennem. Sidste år blev hun tildelt en guldplade i Tyskland for mere end 100.000 solgte eksemplarer af "Welcome To Medina", og hun har desuden været øverst placeret på den amerikanske Billboards Dancechart med Addiction.

Med dette imponerende bagkatalog er Medina klar til lægge Grøn Koncert-publikummet ned med fuld live besætning.

Kato

Siden han var 17 år gammel, har Kato været aktiv på den danske klubscene. I de første år som DJ på landets diskoteker og senere også som producer og sangskriver. Hans kommercielle gennembrud kom i 2010 med den platinsælgende single Turn The Lights Off, som tillige er at finde på hans debutalbum Discolized.

Med debutalbummet er det for alvor begyndt at gå stærkt for Katos karriere. Samme år udkom Hey Shorty (Yeah Yeah Pt. II) feat. U$O og Johnson, og året efter blev debutalbummet genudgivet i en dobbeltudgave.

Discolized 2.0 indeholdte nye remixes og nye udgaver af numrene fra Discolized, og albummet bød endvidere på helt nye numre, blandt andet hitsinglen Sjus feat. Ida Corr, Camille Jones og Johnson. Albummet har siden solgt guld for 15.000 solgte eksemplarer.

Tilbage i januar udkom Katos tredje album Behind Closed Doors, og ligesom de to første er albummet en hitparade, der gæster nogle af både den danske og internationale scenes absolutte største stjerner. Udover Bent Fabricius- Bjerre, Kidd og Ida Corr kunne albummet byde på gæsteoptrædener af blandt andet Shontelle og Snoop Dogg.

Live har Kato ligeledes et kæmpe line-up af gæsteartister med. Sidst han var med på Grøn Koncert var i 2011, hvor ikke mindre end seks af landets største artister var med på scenen. Igen i år medbringer Kato et stærkt line-up, men hvem, det bliver, er endnu en hemmelighed.

Donkey Sound

Donkey Sound er lyden af et af Danmarks mest effektive og dygtige producerteam bestående af Pharfar og Fresh-I, som har arbejdet sammen med både Kaka, Bikstok Røgsystem og ikke mindst Natasja. De har været fast inventar på Rub ’a’ Dub Sundays og siddet bag knapperne for blandt andet Wafande og Shaka Loveless.

Sammen og hver for sig har Donkey Sound spillet en helt central hovedrolle for udbredelsen af dansk dancehall og reggae.

Debuten på Grøn Koncert bliver ligeledes en introduktion til helt nye toner på Grøn Koncert. Reggae og dancehall har aldrig tidligere været repræsenteret på Grøn Koncert, men nu bliver genrene introduceret med et tæt pakket line-up med de allerstørste navne fra genrene.

Klumben og Raske Penge er både sammen og solo blevet badet i stjerneregn for deres energiske liveshows, der bl.a. har tildelt dem en Steppeulv-pris for Årets Bedste Danske Livenavn 2012.

Shaka Loveless har med sine hits Tomgang og Ikke Mere Tid manifesteret sig som et kæmpe talent på den danske musikscene. De to numre er blevet streamet mere end 12 millioner gange og har begge solgt 3 x platin.

Wafande slog for alvor igennem lydmuren med Gi’ Mig Et Smil, der sparkede gang i den danske sommer 2011. Nu debuterer han sammen med resten af Donkey Sound-teamet på Grøn Koncert. En fest som ikke kommer til at gå stille for sig.

Lukas Graham

Lukas Graham er et af de nyeste skud på den danske musikscene. Bandet debuterede i 2012 og har siden stormet frem på de danske hitlister.

Inden debuten havde Lukas Graham haft en kæmpe viral succes på de sociale medier. Deres to hjemmeproducerede videoer fra øvelokalet til Drunk In The Morning og Criminal Minds er til sammen blevet set over 3,5 millioner gange.

26. marts 2012 udkom deres selvbetitlede debutplade, der strøg direkte ind som nummer 1 på den danske albumhitliste og solgte guld allerede i første uge. Siden hen har samtlige af deres singler solgt platin.

I år debuterer Lukas Graham på Grøn Koncert med deres soulede ghetto-pop, og de grønne gæster kan glæde sig til et brag af koncert når Lukas Graham fyrer op for deres ørehængere.

Jacob Haugaard & Tonni The Man

For andet år i træk sørger d’herrer Haugaard og Toftgaard for at kæde et brandvarmt musikprogram sammen med et tændt publikum på Grøn Koncert.

Jacob Haugaard og Simon Toftgaard Jespersen aka Tonni The Man er som konferenciers kampklare til at bringe Muskelsvindfondens budskab om at skabe et samfund med plads til forskelle ud over sommer-Danmark og samtidig skabe en fest i de otte koncertbyer.

- Når Simon kommer ind på scenen i sin kørestol og er gejlet helt op som Tonni The Man, gør det indtryk på publikum. Det gør en kæmpe forskel, at folk kan se, at det kan man altså godt, selv om man har muskelsvind. Det giver simpelthen så meget mening, at der kommer nogen i en kørestol og sætter gang i festen. Det flytter sgu noget, siger Jacob Haugaard.

Sara Bro og David Mandel

Værterne fra et af Danmarks mest populære radioprogrammer Sara Bro og David Mandel får i år æren af at binde det musikalske program sammen på årets P3 Scene. En opgave, som de to værter er glade for at få tildelt.

- Vi er piv stolte af at få lov til at rejse rundt i landet med Grøn Koncert, og vi glæder os til forhåbentligt at møde nogle af verdens bedste lyttere nede ved P3 scenen, siger radioværterne.