Grøn tænketank: Vindmøllestrøm har udfordringer

Det er ubetinget godt for klimaet, at regeringen vil firedoble kapaciteten af havvindmøller frem mod 2050, hvor Danmark skal være fossilfri. Men der er stadig store udfordringer, før det er rentabelt at hænge hele sin energihat på havvindmøller.

Det siger formanden for tænketanken Grøn Energi og vindmølletestcenteret Lorc, Anders Eldrup, til Ritzau:

- Vi skal blive bedre til at bruge vindstrømmen på en god måde. Vindstrømmen er mere ustabil, og man skal finde effektive måder at opmagasinere strømmen på. Det er der mange gode bud på, men der er ikke en færdig løsning endnu. Og så skal vi have gjort havvindmøllerne billigere.

Han minder om, at der allerede er sat mål for, at man frem til 2020 skal have reduceret omkostningerne med 40 procent.

- Hvis man lykkes med det - og det er den bred forventning om i branchen - så kommer havvindmøllerne også ned i et konkurrencedygtigt prisleje, siger Anders Eldrup, der har fortid som direktør i energiselskabet Dong Energy.

Han henviser blandt andet til, at Energistyrelsen for nylig har fastslået, at vindmøller på land er den billigste måde at producere strøm på, mens havvindmøller stadig er dyrere end de fossile brændsler.

Trods udfordringerne har Anders Eldrup stor tiltro til, at vindenergi kommer til at udgøre en meget stor del af fremtidens energiforbrug i Danmark.

- Skeptikerne er gjort til skamme igen og igen, og jeg tror, det vil være muligt at bringe andelen af vindmøllestrøm væsentligt højere op end de 40 procent, det er i dag, siger Eldrup.

Danmark er førende inden for brug af vindenergi og fjernvarme. Kan man få de to ting til at arbejde sammen, er der endnu flere miljøfordele at hente.

- Kunsten bliver at binde de to styrker sammen. Når der er for meget vind, varmer vi det varme vand lidt ekstra op, og når der er for lidt vind, tager vi varmen ud af vandet igen, og bruger det til at lave strøm af, siger Eldrup.

Regeringen og klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersens (R) vindmølleplan betyder, at der skal opstilles en kæmpemølle på 220 meters højde hver eneste uge i 30 år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip