Grønland i oprør over ny parlamentsbygning

De grønlandske politikere er kommet i strid modvind fra befolkningen på grund af planer om at bygge en ny parlamentsbygning til en anslået pris af 190 millioner kroner, skriver Politiken mandag.

Planerne har ledt til nogle af de største borgerprotester i Grønlands historie; en demonstration i sidste uge havde 1000 deltagere - et usædvanligt højt tal i et land med 56.000 indbyggere.

Protesten handlede dels om prisen, som mange mener er alt for høj på et tidspunkt, hvor landets økonomi er i krise. Og dels om parlamentets kampagne op til en internetafstemning om placeringen, hvor en husstandsomdelt pjece direkte håner to af tre mulige placeringer.

Uenigheden strækker sig helt ind i Grønlands regering, hvor landets finansminister, Vittus Qujaukitsoq (Siumut), er åbenlyst utilpas ved udsigten til at bruge de mange penge på at skabe bedre arbejdsforhold for politikerne.

- Jeg har et meget ambivalent forhold til projektet, det må jeg sige, siger han til Politiken.

Både Grønlands befolkning og nationalbudgettet er omtrent 100 gange mindre end de danske. Direkte omregnet til danske forhold ville budgetposten svare til 19 milliarder kroner.

Den nuværende bygning er utæt og har skimmelsvamp og kan ikke bruges uden renovering, men det er en dårlig undskyldning, mener en af kritikerne, arkitekt Peter Barfoed.

- Det svarer til, at man køber ny bil, fordi askebægeret skal tømmes, siger Peter Barfoed til Politiken.

Landsstyreformand Aleqa Hammond (Siumut) fastholder dog over for Politiken, at parlamentets beslutning er god og langsigtet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip