Grønlands-kender: Nuuk kan vende op og ned på det hele

Med lige over 20 procent af stemmerne ved valget i Grønland talt op har Siumut taget en klar føring, men det er endnu alt for tidligt at drage nogle konklusioner om det endelige resultat af valget til Inatsisartut, Landstinget.

Det siger antropolog og samfundsforsker Klaus Georg Hansen i telefonen fra Grønland.

- Man kan ikke konkludere noget som helst ud af fra det foreløbige resultat. Først når stemmerne fra Nuuk er talt op, ved vi, hvordan valget er forløbet. Og resultatet fra Nuuk kommer næsten altid til sidst, siger Klaus Georg Hansen til Ritzau.

Af de i alt godt 40.000 stemmeberettigede personer sætter næsten en tredjedel deres kryds i Grønlands hovedby.

- Det er en massiv gruppe af vælgere, og i Nuuk står Siumut meget svagt, mens Inuit Ataqatigiit (IA) står meget stærkt. Sådan har det været ved de seneste valg. Derfor kan der ikke udledes noget af de foreløbige resultater, der foreligger så tidligt, siger han.

Kort efter klokken tre natten til lørdag dansk tid er 8300 stemmer talt op, og regeringspartiet Siumut ser ud til at blive landets største med 44,2 procent af stemmerne efterfulgt af IA med 26,6 procent.

- Men resultat fra Nuuk kan vende og ned på det hele, konstaterer Klaus Georg Hansen.

Han peger på, at ved valget i 2013 fik IA over 47 procent af stemmerne i Nuuk, mens Siumut måtte nøjes med godt 30 procent.

Det endelige resultat ligger nok klar klokken fem lørdag morgen dansk tid, vurderer Klaus Georg Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip