Grønlands opposition forlanger valg efter bilagsskandale

Formanden for oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) på Grønland, Sara Olsvig, forlanger at grønlænderne skal til stemmeurnerne i et nyt valg til Grønlands Landsting.

Det sker efter en orientering fra revisionsudvalget fredag viste, at Grønlands leder Aleqa Hammond fra Siumut har brugt 106.363,27 kroner fra selvstyrets kasse til private formål.

- Tiden må være inde til, at befolkningen spørges, om vi kan leve med det nuværende styre. Det er på tide med et valg, siger Sara Olsvig i en pressemeddelelse ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.

Hun understreger, at man på ingen måde kan tolerere magtmisbrug i omgangen med samfundets midler og bider mærke i, at der er tale om flere forhold over en årrække.

IA er det største oppositionsparti og sidder på 11 ud af parlamentets 31 mandater.

Mellemværendet mellem staten og Aleqa Hammond skyldes blandt andet køb af private flybilletter, hvor selvstyret har afholdt billetudgifter samt hoteludgifter til formandens familie - herunder betaling for restaurant og minibar.

På trods af flere rykkere blev udgifterne fra april 2013 først tilbagebetalt 8. september i år.

Flere medier skriver, at der er intern urolighed i Siumut efter revisionsudvalgets orientering.

Koalitionspartneren Atassut har dog ikke planer om at trække tæppet væk under Hammond. Det understreger Atassuts nye formand Knud Kristiansen.

- Blandt mange regninger er der nogle, der skal posteres og refunderes. Derfor mener jeg ikke, det er en fejl af Aleqa Hammond. Vi stiller overhovedet ikke spørgsmålstegn ved Aleqa Hammond.

- Det, vi mente i går, mener vi i dag, svarer Knud Kristiansen til Sermitsiaqs spørgsmål om, hvad Atassut vil stemme, hvis der bliver foreslået et mistillidsvotum mod landets leder i parlamentet på tirsdag.

I øjeblikket foregår der forhandlinger mellem regeringspartierne om en ny koalitionsaftale.

I en afstemning på Sermitsiaqs hjemmeside svarer 86 procent af 3213 personer, at de ønsker, der udskrives valg. Afstemningen er ikke nødvendigvis repræsentativ for den grønlandske befolkning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip