Grønlands opposition står fast: Der skal være valg

Det største oppositionsparti på Grønland, Inuit Ataqatigiit (IA), afviser at indgå i en koalition med Siumut, efter at Atassut har trukket sig fra koalitionen med Siumut som følge af Aleqa Hammonds brug af skattekroner til private formål.

IA holder fast i kravet om, at der skal udskrives valg. Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.ag.

IA's hovedbestyrelse holdt onsdag eftermiddag dansk tid et hastemøde, efter at regeringspartiet Atassut havde trukket sig ud af regeringen. Tidligere trak også to ministre fra Siumut sig fra regeringen.

Ifølge IA skulle Siumut efterfølgende have spurgt partiet, hvilke områder de ønsker at sidde på i regeringen, men det blev mødt af en kold skulder. IA ser ikke andre muligheder end at udskrive et valg.

IA mener, at der er for meget uro i Siumut, efter at Aleqa Hammond har fået lov til at tage midlertidigt orlov fra det politiske, frem til en betænkning fra det grønlandske landstings revisionsudvalg kommer 23. oktober. Hendes post er overtaget af partifællen Kim Kielsen.

- Vi ved ikke, hvem der styrer Siumut nu. Vi ved ikke, om Kim Kielsen er fungerende formand for Naalakkersuisut (regeringen red.), eller om det er Aleqa Hammond, sagde Sara Olsvig, der er formand for IA og desuden sidder i Folketinget i Danmark, til Sermitsiaq.ag.

- Vi ved derfor ikke, hvem vi skal spørge ved en eventuel ny forhandling for at danne ny koalition, sagde Sara Olsvig.

Fredag i sidste uge kom det frem, at Aleqa Hammond i en periode på omkring et år havde brugt 106.000 kroner fra det grønlandske selvstyres kasse til private formål.

Siumuts gruppe i landstinget, Inatsisartut, har holdt gruppemøde onsdag, men alle forlod mødet uden at ville sige noget, oplyser Sermitsiaq.ag.

Efterfølgende har landstingets formandskab besluttet, at et planlagt møde i landstinget ikke bliver afholdt onsdag som følge af uroen. Her var Aleqa Hammonds misbrug af offentlige midler ellers på dagsordenen.

Hvis der i forbindelse med mødet tirsdag i næste uge bliver udskrevet valg, kan det tidligst afholdes 28. november, da et valg skal afholdes mindst seks uger efter udskrivelsen.

Landstinget kan dog blive indkaldt tidligere, hvilket tingets formand, Lars-Emil Johansen, ikke vil udelukke som en mulighed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip