Grønlandsk junivarme nåede nye højder

Den varmeste junidag på Grønland nogensinde er netop blevet registreret.

Ifølge DMI blev den højeste temperatur nogensinde i juni målt 15. juni i den Sydvestgrønlandske by Kangerlussuaq, tidligere Søndre Strømfjord.

Temperaturen sneg sig op på 23,2 grader celsius, og det er 0,1 grad varmere end den hidtil højeste temperatur, der er registreret.

- Det bliver altid varmt i Kangerlussuaq om sommeren, men der var rimelig varm luft over hele Grønland i den periode, og så er det normalt, at Kangerlussuaq bliver ramt af høje temperaturer, forklarer Frank Nielsen, vagthavende for Grønland ved DMI.

Frank Nielsen forklarer, at det var den varme luft, som kom fra Newfoundland og Canada, som fik temperaturen til at nå nye højder.

I juni kunne den britiske avis The Telegraph melde, at maj var den hidtil varmeste måned, der nogensinde er blevet registreret på Jorden.

Gennemsnitstemperaturen var 15,54 grader celsius, og det er 0,74 grader højere end gennemsnittet i det 20'ende århundrede.

Til avisen sagde den amerikanske klimaprofessor Kim Cobb fra Georgia Institute of Technology i USA, at de globale varmerekorder formentlig vil fortsætte.

Og det giver Frank Nielsen hende ret i.

- Det er jo en tendens til, at det bliver varmere - også på Grønland, hvor isen også smelter. Så der vil nok stadig komme nogle høje temperaturer i fremtiden, forklarer han.

Den tidligere juni-rekord på 23,1 grader celsius blev sat i 1988 og blev tangeret i 2002.

Den højeste temperatur, der nogensinde er registreret i Kangerlussuaq, var i juli 1990. Her kom temperaturen op på 25,5 grader celsius. Den laveste blev registreret i januar 1989, hvor temperaturen landede på minus 52,1 grader celsius.

/ritzau/

 

Dagens Gossip