Grønlandsk valg stopper revisionsundersøgelse

En revisionsundersøgelse af hele det grønlandske landsstyreområde bliver sat i bero, efter at der onsdag er blevet udskrevet valg i Grønland, skriver Jyllands-Posten.

Revisionsudvalget i Grønlands Landsting, Inatsisartut, havde anmodet om, at hele området blev kulegravet, efter at det i sidste uge kom frem, at regeringschefen Aleqa Hammond havde brugt mere end 100.000 kroner af selvstyrets midler til blandt andet private flybilletter og hotelophold.

- Når der udskrives valg, så stopper alle igangværende opgaver automatisk, siger Anders Olsen, der er næstformand for revisionsudvalget og medlem af Landstinget for Siumut, til Jyllands-Posten.

Alt udvalgsarbejde er stoppet, så vi er på vej hjem og er gået i gang med at pakke vores ting, siger Anders Olsen.

Grønlænderne skal en tur i stemmeboksene den 28. november. Det er nu uvist, om undersøgelsen bliver til noget efter valget.

Både politikere fra den tidligere koalition, Siumut og Atassut, samt IA, det største oppositionsparti, har dog bakket op om, at undersøgelsen gennemføres efter valget.

Undersøgelsen skulle efter planen have været klar 23. oktober.

Regeringen udskrev onsdag valg efter flere dage med massiv politisk uro, hvor afsløringerne om Aleqa Hammonds brug af offentlige midler har overskygget alt andet.

I første gang bakkede regeringen op om hende. Hun undgik med nød og næppe et mistillidsvotum i Landstinget tirsdag og fik efterfølgende bevilget orlov fra sit politiske virke, indtil revisionsundersøgelsen var færdig.

Onsdag gik den så ikke længere. Først trak tre ministre støtten, og senere kunne koalitionspartneren, det liberale Atassut-parti, ikke længere bakke op om Aleqa Hammond, hvorfor regeringen ikke længere havde parlamentarisk flertal.

Senere onsdag trak Aleqa Hammond sig som partiformand for Siumut, og få minutter efter valgte regeringen så at udskrive valg.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip