Gruppe tæt på al-Qaeda tager skyld for Kairo-bomber

Den militante gruppe Ansar Beit al-Magdis, der sættes i forbindelse med al-Qaeda, har taget skylden for en bølge af angreb i Kairo, oplyser gruppen i en erklæring.

Mindst seks mennesker er blevet dræbt forud for treårsdagen for den folkelige opstand mod den styrtede Hosni Mubarak.

Gruppen har taget skylden i en erklæring, som er blevet placeret på flere Jihad-hjemmesider, oplyser den amerikanske overvågningstjeneste Site. I en erklæring henviser gruppen til fire bombeangreb, der dræbte seks mennesker fredag.

Tidligt lørdag blev der igen kastet en lille bombe mod en politiskole i Kairo. En person blev såret.

Bomberne var rettet mod politiet. Blandt angrebene var en bilbombe ved en sikkerhedsbygning i det centrale Kairo.

Gruppen råder alle "muslimer" til at holde sig på afstand af "fjendens hovedkvarterer og sikkerhedscentre."

Bomberne blev sprængt dagen før, at Egypten lørdag markerer tre årsdagen for, at det såkaldte arabiske forår nåede landet. Det var den opstand, der efter en måneds tid endte med at tvinge den mangeårige diktator Hosni Mubarak fra magten.

Islamisten Mursi blev valgt i 2012, men efterhånden voksede modstanden mod ham, da økonomiske forbedringer udeblev, mens Egyptens lovgivning blev mere og mere religiøs.

Myndighederne har nu forbudt Det Muslimske Broderskab, hvor Mursi, der er fængslet og afventer en stribe retssager, kommer fra.

- De ønsker ikke, at folk fejrer årsdagen den 25. januar, sagde indenrigsminister Mohamed Ibrahim om bombeanslagene fredag.

Det Muslimske Broderskab har hele vejen igennem afvist at have noget at gøre med de mange angreb, men gruppen blev forbudt i december, da 15 mennesker blev dræbt ved et selvmordsangreb mod et politihovedkvarter i det nordlige Kairo.

Siden har gruppen Ansar Beit al-Magdis, der sættes i forbindelse med al-Qaeda, taget skylden for angrebet.

Striden og udviklingen har splittet de over 80 millioner egyptere. Nogle støtter islamisterne, andre militæret, der beskylder Broderskabet for terror.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip