Guide til bilejere: Sådan vælger du det rigtige billån

Skal du ud at købe ny bil, og har du brug for et billån til at finansiere den? Så kan det godt betale sig at sammenligne forskellige finansieringsmuligheder, eftersom det billigste lån altid kan betale sig. Der er nemlig ikke forskel i kvaliteten på lånene, skriver sammenligningssitet Samlino.dk.

Sammenlign lånenes ÅOP
Det er altid et godt udgangspunkt at sammenligne forskellige låns ÅOP. Begrebet står for årlige omkostninger i procent, og samtlige renter og gebyrer er inkluderet i procentsatsen. Det vil som udgangspunkt sige, at hvis du ser på et lån med en ÅOP på 17 % og et andet med en ÅOP på 21 %, skal du vælge det første lån, da det er det billigste, forudsat at kontantpris, udbetaling på bilen samt løbetid på lånet er den samme for de to lån.

Læs også: Gode råd: Sådan beskytter du din bil mod indbrud

Undersøg særlige gebyrer
Tjek altid om der måtte være særlige gebyrer forbundet med billånet. Der kan eksempelvis være specielle gebyrer, hvis du vælger at indfri dit billån før udløb som følge af, at du skifter din bil ud.

Vælg løbetid ud fra bilens alder
En bil mister ret hurtigt værdi, og derfor er det vigtigt at vælge et billån med en løbetid, der passer til værdiforringelsen. Ud over bilens alder har dit årlige kørselsbehov indflydelse på værdiforringelsen.

Kører du mellem 10.000 og 20.000 kilometer om året, kan en løbetid på 6-8 år være fornuftigt, i tilfælde af at du har købt en helt ny eller i det mindste nyere bil. Kører du mellem 40.000 og 60.000 kilometer om året, bør løbetiden på billånet være kortere, således mellem 3 og 5 år til en ny eller nyere bil. Skal du finansiere en ældre bil, bør løbetiden på lånet være endnu kortere.

Læs ogsåSådan vælger du en sikker autostol til dit barn

Tal med dit realkreditinstitut
Hvis du er boligejer, kan du typisk få dit realkreditinstitut til at finansiere et større bilkøb billigt. Tal derfor med dit realkreditinstitut om muligheden for finansiering af dit næste bilkøb og sammenlign deres tilbud med dine øvrige finansieringsmuligheder. Du kan eksempelvis sammenligne billån på Samlino.dk og finde det billigste billån på markedet. 

Vælg mellem fast eller variabel rente
Du kan vælge mellem et billån med fast eller variabel rente. Hvis din økonomi er stram, vil det typisk være fordelagtigt at vælge et billån med fast rente, så du undgår risikoen for pludselige renteforhøjelser. Hvis du vælger et lån med fast rente, betyder det dog typisk også, at du betaler en højere pris, end de der er mere risikovillige og vælger et lån med en variabel rente.

Hvis billånet har en forholdsvis kort løbetid, vil lånet med den variable rente typisk være billigst. Er billånet derimod stort og har en lang løbetid, er det sikreste at vælge et lån med fast rente.

Læs også: Pas på: 5 typer af dårlige bilister du møder i trafikken

Vent med bilkøbet til du kan betale udbetalingen
En god tommelfingerregel er at vente med bilkøbet, til du har pengene til en udbetaling på minimum 20 % af bilens pris. Desto større udbetaling, du kan lægge, desto lavere rente vil du oftest kunne få på dit lån. Det kan altså rent bogstaveligt godt betale sig at væbne dig med tålmodighed, når du skal investere i en ny bil. 

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip