Guvernør indfører undtagelsestilstand i Ferguson

Guvernøren i den amerikanske delstat Missouri indfører undtagelsestilstand i byen Ferguson for at kvæle uroligheder.

Beslutningen er meddelt lørdag aften dansk tid, og den kommer, efter at byen i flere dage har været skueplads for plyndringer og uroligheder i kølvandet på, at en hvid politimand den 9. august dræbte den ubevæbnede, 18-årige sorte Michael Brown.

Guvernøren, der hedder Jay Nixon, meddeler, at der nu indføres udgangsforbud i byen fra midnat og frem til klokken 05.00.

De værste optøjer var ellers begyndt at tage af, men fredag blussede de op igen.

- For at beskytte folk og ejendom i Ferguson har jeg i dag underskrevet en ordre til, at der indføres undtagelsestilstand og beordrer udgangsforbud i de berørte områder af Ferguson, siger Nixon til journalister i byen, der er en forstad til St. Louis.

Beslutningen blev truffet under et møde, som guvernøren havde lørdag med lokale politifolk og andre myndigheder.

De mødtes for at lave en plan, der skal standse voldsbølgen, som også har racemæssige elementer.

- Det var en hård tid i nat. Der var masser af plyndringer, og der var mange mennesker, der bevæbnede sig selv og stod vagt foran deres forretninger, siger Al Nothum, en talsmand for politiet i Missouri.

Guvernøren satte torsdag kaptajn Ron Johnson fra delstatens politi i spidsen for opgaven med at genskabe ro og orden.

Og det var da også torsdag aften, at urolighederne begyndte at tage af.

Men fredag aften begyndte folk så igen at sværme rundt i beboelseskvarterer og forretningsområder i den lille by ved St. Louis, der er blevet, som nyhedsbureauet Reuters skriver, noget, der ligner en krigszone, hvor de overvejende sorte mennesker på gaderne slås med den overvejende hvide politistyrke.

/ritzau/Reuters