Gynækolog fra Congo får EU-pris for kamp mod seksuel vold

Den congolesiske gynækolog Denis Mukwege modtager årets Sakharovpris, der gives for tankefrihed.

Det meddeler Europaparlamentets formand, Martin Schulz, på en pressekonference efter et møde mellem formændene for parlamentets politiske grupper tirsdag i Strasbourg.

Mukwege har i årevis hjulpet voldtægtsofre og kæmpet en stædig kamp mod seksuel vold.

Sakharov-prisen på 50.000 euro er EU-Parlamentets menneskerettighedspris, der særligt hylder folk, der kæmper for ytringsfrihed. Prisen er blevet uddelt siden 1988.

Europaparlamentets udenrigs- og udviklingsudvalg satte i starten af oktober navn på årets tre kandidater til Sakharov-prisen for Tankefrihed.

De to udvalg indstillede ud over Mukwege også de proeuropæiske ukrainske aktivister i organisationen Euromaidan og menneskerettighedsaktivisten Leyla Yunus fra Aserbajdsjan.

Sidste år gik prisen til den pakistanske skolepige Malala Yousafzai, der er blevet verdenskendt for sin kamp for pigers rettigheder.

Den 17-årige pakistaner modtog i år Nobels fredspris som den yngste nogensinde.

Andre år er Sakharov-prisen gået til blandt andre FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan, frihedskæmperen fra Myanmar Aung San Suu Kyi og aktivisterne ved det arabiske forår.

Årets vinder skulle være valgt på en formandskonference 16. oktober, men man følte sig ikke i stand til at træffe en beslutning, efter at EU-modstandernes gruppe, EFDD, var faldet fra hinanden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip