Gyservalg i Grønland: Både IA og Siumut spås til at vinde

Med knap 20 procent af stemmerne talt op ved valget i Grønland, er der fortsat en gyser, hvem der fremover skal stå i spidsen for Grønland.

Kort før klokken tre natten til lørdag dansk tid er knap 7000 stemmer talt op, og de foreløbige resultater viser, at regeringspartiet Siumut ser ud til at blive landets største med 44,2 procent af stemmerne.

Men en valgstedsmåling fra det grønlandske public service-medie KNR peger i en anden retning. Her står partiet Inuit Ataqatigiit (IA) til at få flest stemmer med 35 procent, mens Siumut spås at få opbakning fra 31,2 procent af vælgerne.

Dermed er spændingen fortsat intakt ved valget til Inatsisartut, det grønlandske landsting. Samtidig ligger de to partiledere Kim Kielsen (S) og Sara Olsvig (IA) tæt i kampen om flest personlige stemmer.

Det ny Partii Naleraq, der er stiftet i 2014 af den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, har ved valget fået vind i sejlene. Partiet står ifølge de foreløbige optællinger til at få 11,5 procent af stemmerne og bliver dermed Grønlands tredjestørste.

Holder resultatet, er det bedre end forventet af partiet selv.

- Det foreløbige resultat ser godt ud, vores resultater bliver bedre og bedre, siger næstformand for Partii Naleraq, Per Rosing Petersen, til KNR.

Det nystiftede parti bliver ifølge flere grønlandske medier også tungen på vægtskålen, når magtfordelingen i det grønlandske landsting skal besluttes.

Dog er det svært at sige meget om valgresultatet, da stemmerne i hovedstaden Nuuk endnu ikke er talt op.

Der er lidt over 40.000 stemmeberettigede fordelt over hele Grønland.

Valget blev udskrevet i september, efter at den tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond fra Siumut måtte gå af efter en sag om bilagsrod.

Resultatet af valget ventes at være klart tidligt lørdag morgen dansk tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip