Højresvingsulykker: 2013 er et blodigt år

Blot otte måneder og et par dage inde i 2013 er næsten dobbelt så mange cyklister døde i en højresvingsulykke som i 2011 og 2012. Det viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik.        

Så sent som i tirsdags blev en blot 10-årig pige fra Valby del af den tragiske statistik om cyklister, der bliver dræbt af højresvingende lastbiler.

Statistikken viser, at indtil videre har fem cyklister mistet livet efter sammenstød med tonsunge lastbiler, der skal dreje til højre. Tallene for henholdsvis 2011 og 2012 lå på tre dræbte pr. år.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Ifølge specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Søren Troels Berg, er det svært at give nogen entydig forklaring på den udvikling, da det er forholdsvis små tal, det drejer sig om.

- Tallene har svinget meget de seneste år, men 2013 ser ud til at blive et slemt år. Det kan handle om tilfældigheder, når tallet pludselig stiger et år, siger Søren Troels Berg.   

I de sidste ti år har 2005 og 2008 været de værste år med 11 dræbte om året. Mens 2007 og 2009 er de år med færrest dræbte, her omkom henholdsvis to og en. 

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du, at dine børn bliver dræbt i højresvingsulykker

Søren Troels Berg påpeger, at opmærksomhed spiller en afgørende rolle for antallet af højresvingssulykker. Opmærksomhed fra både cyklister og lastbilchauffører - har cyklisten registreret lastbilen, og har chaufføren styr på alle spejlene? 

- Noget, der kan få cyklister og chauffører til at være opmærksomme, er ulykker som den i tirsdags, hvor en 10-årig pige døde. Bare det at ulykken bliver omtalt i medierne, gør folk meget opmærksomme på fænomenet. Folk snakker om det ved middagsbordet og på arbejdspladsen, og det kan have en positiv effekt på antallet af ulykker, forklarer Søren Troels Berg. 

2013 startede med, at en 23-årig kvinde i februar mistede livet under en lastbil i København, siden gik det ud over en 23-årig kvinde i Århus i marts, og i juni mistede både en 73-årig mand fra Assens livet og en 22-årig kvinde fra Århus. Senest dødsulykke var i tirsdags, hvor en 10-årig pige mistede livet i Valby.               

 

Dagens Gossip