Håndboldforbund skjuler honorar til formand

I direkte strid med idrættens retningslinjer for god ledelse holder Dansk Håndbold Forbund (DHF) det hemmeligt, hvad formand Per Bertelsen tjener på at repræsentere sportens knap 112.000 medlemmer, skriver Politiken.

Danmarks Idrætsforbund (DIF) anbefaler åbenhed om bestyrelsens honorarer, men det fremgår hverken af DHF's regnskab eller offentlige papirer, og den politiske leder vil heller ikke oplyse dem, selv om håndboldbundet tiltrådte retningslinjerne i 2011.

- Jeg kan ikke se, at nogen i kongeriget Danmark har noget ud af at vide, hvad jeg får i honorar, siger Per Bertelsen til Politiken.

Men den skjulte formandsløn er udtryk for en "meget usund kultur", mener Vagn Jensen, direktør i virksomheden Organisationsledelse, der er specialiseret i at rådgive om god ledelse i politisk styrede organisationer som DHF.

- Det kommer til at virke, som om de har noget at skjule, og det er en meget usund kultur at holde honoraret hemmeligt for de medlemmer, man repræsenterer og er valgt af. Det svarer til, at man skulle skjule, hvad en borgmester tjener, siger Vagn Jensen.

Per Bertelsen erkender, at hans honorar udelukkende er fastsat og reguleret af DHF’s bestyrelse - senest sidste år, hvor han gik fra at være ansat på deltid til fuldtid.

Det betyder, at aflønningen også er skjult for det brede medlemsdemokrati og forbundets øverste organ, repræsentantskabet, som altså heller ikke har mulighed for at protestere mod beløbet.

I 2012 var DHF’s samlede indtægter på næsten 59 millioner kroner, og knap en tredjedel kom fra offentlige kasser i form af tilskud fra DIF og Team Danmark.

Netop derfor er det særlig vigtigt med åbenhed i håndboldforbundet og i idrætten generelt, mener Team Danmark.

- Langt hen ad vejen er det offentlige kroner, og derfor skal man være særlig gennemsigtig og varsom med, hvordan man bruger pengene, siger direktør Michael Andersen til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip