Håndkøbsmedicin kan hjælpe depressive

Mennesker ramt af depressioner kan få det bedre, hvis de behandles med smertestillende og betændelseshæmmende medicin.

En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har gennemført den hidtil største analyse af 14 internationale studier med godt 6000 patienter og konkluderer, at håndkøbsmedicin mod gigt og muskelsmerter har en gavnlig effekt på sindet.

- Gigtmedicin, som er tiltænkt kroppen, virker også på hjernen og de processer, som kan føre til en depression, siger stud.med. Ole Köhler, der er medlem af forskergruppen.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det amerikanske forskningstidsskrift JAMA Psychiatry, omfatter patienter, som enten led af depression eller havde enkelte symptomer på den psykiske lidelse.

Og for begge grupper kan gigtmedicinen have en effekt.

- Men det er vigtigt at understrege, at medicinen ikke kan stå alene. Den skal i de fleste tilfælde gives sammen med antidepressive midler. Vi kan se, at de patienter, der får begge dele, hurtigere bliver raske, siger Ole Köhler.

Den nye forskning kommer, efter at andre undersøgelser har vist, at kroppens fysiske tilstand kan påvirke psyken ved at udløse en depression.

For to år siden dokumenterede et dansk studie således, at mennesker med et forhøjet indhold af betændelse i kroppen, har to til tre gange større risiko for at få en depression.

- Den forskning har vi nu taget et skridt videre ved at vise, at når der er en sammenhæng mellem fysiske og psykiske sygdomme, så bør man også kunne bruge noget af den medicin, som bruges mod fysiske sygdomme, siger Ole Köhler.

Mens det er tydeligt, at der kan være en sammenhæng mellem depression og betændelse, er det stadig uvist, hvilken mekanisme, der ligger bag.

Forskerne understreger, at det er vigtigt, at depressive søger læge og ikke på eget initiativ begynder at tage gigtmedicinen.

- Hvis man har en rigtig depression, vil det aldrig være nok. Samtidig skal man huske, at gigtmedicin kan have en række bivirkninger, siger Ole Köhler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip