Hårde aflivningsmetoder får storimportør til at true med at droppe dansk svinekød

Den danske produktion af svinekød er igen kommet under luppen i Sverige.

Mandag kom det frem i et svensk radioprogram Ekot, at hundredtusinder af undervægtige smågrise hvert år bliver aflivet i danske stalde ved at banke deres hoved mod staldens betongulv.

Det får nu supermarkedskæden ICA, der sidder på over en tredjedel af det svenske marked, til at tage kontakt til danske svineproducenter for at få mere information om aflivningsmetoden og omfanget af smågrise, der aflives.

- For os er det vigtigt, at ingen dyr skal lide uden grund, og at svinebønderne følger de retningslinjer, som der findes i deres hjemland - i det her tilfælde Danmark, siger Ulrika Borg, pressechef for ICA Group, til The Local.

- Vi har ikke talt med Danmark om lige nøjagtig dette emne før, men det vil vi nu følge op på, tilføjer hun.

Noget kunne dog tyde på, at de danske svinebønder handler efter bogen. Ifølge Dyreværnsrådet er metoden forsvarlig, fremgår det af et svar fra den daværende justitsminister Lene Espersen (K) til Folketinget i 2008:

- Det er rådets opfattelse, at hvis aflivningen af pattegrise sker med et enkelt slag, hvorved pattegrisens hoved og nakke slås så hårdt ned i gulvet, at dyret får kraniebrud og dør omgående, så er metoden dyreværnsmæssigt forsvarlig, hedder det.

Nyheden, om at danske smågrise bliver aflivet på denne måde, har skabt debat i Sverige, hvor dansk svinekød så sent som i november sidste år også trak overskrifter.

Dengang kom det frem, at der ved en stikprøve var fundet et højt antal multiresistente MRSA-bakterier i importeret svinekød fra Danmark og Tyskland.

Omkring 20 procent af det svinekød, som ICA sælger, stammer fra Danmark. Men importen af svinekød stiger i Sverige, hvor mange regler for blandt andet dyrevelfærd gør det dyrt at producere svin.

- Problemet er, at kunderne gerne vil have lave priser, og at dansk kød er billigere end svensk, men vi har kørt kampagner for at forsøge at promovere svensk kød, siger Ulrika Borg.

Pressechef i ICA, Ola Fermvall, gør det klart over for Ritzau, at supermarkedskæden ikke på nogen måde overvejer at stoppe importen af svinekød fra Danmark.

I 2013 eksporterede Danmark for 1,22 milliarder kroner svinekød til Sverige.

/ritzau/

 

Dagens Gossip