Hårde forhandlinger indledt på det offentlige område

Skrevet af John Meyer

08/12/2012

Dagens topnyheder

Økonomien er stram, vi skal have mere for pengene og arbejdskraften skal udnyttes bedst muligt. Sådan lød det nogenlunde samstemmende fra regionernes og kommunernes hovedforhandlere, da Sundhedskartellet fredag eftermiddag mødte op hos regionerne og kommunerne for at få uddybet krav til forhandlingerne om OK13.

Hos regionerne mødtes Sundhedskartellet med formand Grete Christensen i spidsen med regionernes hovedforhandler, Jens Stenbæk (V), og begge parter brugte tiden på mundtligt at uddybe de krav, som man havde udvekslet dagen før. Senere fredag mødtes Sundhedskartellet også med Kommunernes Landsforening, KL. Mens Sundhedskartellets krav samler sig under hovedtemaer om løn, faglig udvikling, medindflydelse og ligestilling, havde både regionerne og KL påfaldende enslydende krav om blandt andet forenkling af arbejdstidsregler, mindre tillidsmandsbeskyttelse og bedre udnyttelse af arbejdskraften.

Der bliver rigeligt at kæmpe for

Efter de første møder fredag med både regionerne og kommunerne er konklusionen klar fra Sundhedskartellets formand, Grete Christensen:

- Der bliver rigeligt at forhandle om og kæmpe for. Både regionerne og KL kommer med krav på blandt andet MED- og TR-området som vi ikke kan se os selv ind i. Her kommer vi til at kæmpe, for vi mener ikke, at tiden er til mindre dialog. Og i stedet for at lave en masse om, så synes jeg ærlig talt, at man skulle udnytte de fine muligheder, man allerede har i dag for lokalt at lave gode fleksible aftaler om arbejdstid, siger Grete Christensen, der samtidig glæder sig over at være kommet i gang med OK13-forhandlingerne:

- Vi har et godt udgangspunkt, for vi repræsenterer en gruppe sundhedsprofessionelle, der skaber rigtig stor værdi og kvalitet hver eneste dag, og som er nøglespillere, hvis regionerne og kommunerne vil i mål med højere kvalitet og mere sundhed for pengene.

Sundhedskartellets forhandlingsdelegation består af Sundhedskartellets formand Grete Christensen, næstformand Bert Asbild, bioanalytikerne, Gunner Gamborg, Ergoterapeutforeningen og Ghita Parry fra Kost- & Ernæringsforbundet. Sundhedskartellet forhandler på vegne af ca. 100.000 ansatte i regioner og kommuner.

Allerede onsdag aften skal Sundhedskartellet i gang igen med OK13-forhandlingerne hos regionerne, og i januar fortsætter forhandlingerne. Der er indtil videre aftalt forhandlinger frem til slutningen af februar.