Haarder: Hovedstaden skal have færre kulturpenge

Kulturminister Bertel Haarder (V) har tænkt sig i højere grad at tilgodese provinsen, når der uddeles diverse tilskud og frie midler på kulturområdet. Det vil gå ud over Frederiksberg og København.

- Det er ikke rimeligt, at de to kommuner i kraft af de mange statslige institutioner så at sige får både i pose og sæk, skriver han i en pressemeddelelse.

Nationalmuseet og Det Kongelige Teater bliver der ikke flyttet rundt på, erklærer ministeren. Men når det er sagt, så er han klar til at ryste posen med kulturmidler grundigt.

- København og Frederiksberg Kommuner nyder godt af, at en stor del af de statslige kulturkroner bruges i hovedstaden, samtidig med at DR's programudbud til dels afspejler placeringen i København, til trods for at licensen betales af alle danskere.

- Det siger noget om manglende balance mellem hovedstaden og resten af landet, mener ministeren.

En større del af DR's radio- og tv-produktion skal derfor efter ministerens mening flyttes væk fra København.

Ud over at dele pengene mere bredt ud over landet, vil kulturministeren også fremme geografisk spredning, når der udpeges medlemmer til sagkyndige udvalg, blandt andet Statens Kunstfonds faglige udvalg.

Og så skal der også på Kulturministeriets område flyttes arbejdspladser ud i landet. Det sker ved, at et kontor ved navn Statens Kulturarvskontor under den nyoprettede Slots- og Kulturstyrelse bliver placeret i Nykøbing Falster.

Haarder vil desuden undersøge, hvordan der kan ske en udflytning af Statens Værksteder for Kunst til Kronborg, mens det er planen, at Jagt- og Skovbrugsmuseet, der i dag ligger i Hørsholm, skal rykke til Djursland.

Derudover lægger Bertel Haarder op til, at Videnscenter for Scenekunst, som skal oprettes i år, skal ligge i tilknytning til Aarhus Universitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip