Haarder vil tjekke ishockeyklubbernes udlændingeloft

Det er ulovligt, når ishockeyklubberne i den professionelle ishockeyliga, Metal Ligaen, sætter en begrænsning på, hvor mange udenlandske spillere man må have ansat. Nu går kulturminister Bertel Haarder (V) ind i sagen.

- Regler er til for at blive overholdt - uanset om de er formuleret i Folketinget eller i EU - og jeg har naturligvis en forventning om, at idrættens specialforbund lever op til de gældende regler, skriver han i en kommentar til Avisen.dk.

Danmarks Ishockey Union (DIU) er et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund (DIF), og DIU skriver sort på hvidt i turneringsreglementet, at hver ishockeyklub kun må have otte spillere på kontrakt, som ikke har dansk indfødsret.

Det er i strid med ishockeyspillernes grundlæggende rettigheder, vurderer EU-forsker Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

- Det er et forsøg på at begrænse den frie bevægelighed. Det er simpelthen ulovligt, og det kan prøves ved EU-Domstolen, siger hun.

På den baggrund beder Bertel Haarder nu DIF om at redegøre for sagen, oplyser han til Avisen.dk.

I DIF bekræfter Poul Broberg, der er chef for public affairs, at man har fået en henvendelse fra Kulturministeret, og der vil komme en redegørelse inden for de næste to uger.

- Det er Danmarks Ishockey Union, der står til ansvar for deres regler. Det kan DIF aldrig komme til at stå til ansvar for, siger han til Avisen.dk.

Han henviser til, at DIF har en vejledning til medlemsforbundene, der oplyser om, at det er ulovligt at sætte kvoter på antallet af udlændinge i klubberne.

Danmarks Ishockey Union har ikke ønsket at udtale sig om udlændingeloftet.

For nylig blev Gentofte Stars fra Metal Ligaen taberdømt i fire kampe, da klubben i en periode havde ni udenlandske spillere på kontrakt. Det er én mere end de tilladte otte ifølge DIU-reglerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip