Hackere oprettede bagdøre til offentlige registre

Et hul i sikkerheden gjorde det i 2012 muligt for hackere at trænge elektronisk ind i et stort computeranlæg - en såkaldt mainframe - hos virksomheden CSC i Valby.

Mainframen indeholdt flere offentlige registre, blandt andet CPR-registret og politiets kriminalregister, og nu er to mænd tiltalt for at stå bag. Sagen mod dem er tirsdag indledt ved Retten på Frederiksberg.

- Efter at have fået adgang til systemet, så oprettede hackerne tre bagdøre, som gjorde det muligt for dem at komme ind i systemet, selv hvis det oprindelige hul blev lukket, fortæller vicestatsadvokat Anders Riisager, der er anklager i sagen.

En 21-årig dansker er tiltalt i sagen. Sammen med ham sidder 33-årige Gottfrid Svartholm Warg fra Sverige på anklagebænken.

- Warg er formentlig et geni med en computer. Det tror jeg heller ikke selv, at han vil bestride. En Google-søgning vil afsløre, at han er i miljøet omkring WikiLeaks’ stifter Julian Assange, fortæller Anders Riisager.

Warg er i Sverige dømt for hacking, men også - tilbage i 2009 - for krænkelse af ophavsret. Den gamle dom afsonede han aldrig, fordi han flygtede til Cambodja.

Det var her, han i august 2012 blev anholdt efter anmodning fra svensk politi, som siden fik nys om angrebene mod CSC og underrettede dansk politi.

- Hackingen holdt op præcist samtidig med, at Warg blev anholdt. Selv om bagdørene først blev fjernet af CSC i februar og marts 2013, fortæller Anders Riisager.

Såvel Warg som den unge dansker, som ifølge anklagemyndigheden har opfordret Warg til at trænge ind i systemerne, nægter sig skyldige.

/ritzau/

 

Dagens Gossip