Hadefulde ord fælder kandidater for Sverigedemokraterna

Topkandidaten for Sverigedemokraterna (SD) ved byrådsvalget i Stockholm har tirsdag nedlagt alle sine hverv i det indvandrerkritiske parti, efter en avis har afsløret, at han anonymt har skrevet racistiske kommentarer på sociale medier.

Samtidig skriver de svenske medier, at SD har udelukket yderligere seks kandidater fra parlaments- og kommunalvalget på søndag.

Flere af disse personer er sammen med den 30-årige Christoffer Dulny, der er formand for SD i Stockholms byråd, blevet afsløret af avisen Expressen som afsendere af meddelelser, der beskrives som hadefulde og racistiske.

Under falsk konto skrev Dulny på de sociale medier blandt andet, at "indvandrere er absolut værst til at lyve, manipulere, platte, hetze og så videre".

SD står til næsten at fordoble mandaterne i Riksdagen ved valget søndag.

Formanden Jimmie Åkesson har i valgkampen understreget, at han ikke vil tolerere verbale udskejelser fra sine partifæller.

Han erklærer sig skuffet over Expressens afsløringer.

- Jeg synes, at det, som siges, er meget uheldigt. Efter hvad jeg forstår, så synes Christoffer også det, siger Åkesson.

SD's partisekretær, Björn Söder, er mere oprørt over, at Expressen med hjælp fra "venstreekstreme" researchere "præsenterer disse oplysninger i ugen op til valget".

SD fik ved sidste parlamentsvalg 5,6 procent af stemmerne, men selv om partiet står til næsten en fordobling, så er der ingen af de øvrige partier i Riksdagen, der ønsker at samarbejde med Sverigedemokraterna.

/ritzau/

 

Dagens Gossip